Govor

Hvala za besedo, spoštovana predsednica.

Spoštovani predstavniki ministrstva, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice, člani in članice odbora, vsem skupaj lep pozdrav!

Ne bom predolg v svojem uvodu, ker imamo med nami predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki je verjetno bolj poklican, da iz prve roke pove, zakaj je potrebno podpreti to novelo zakona. Skratka, poglavitna rešitev predloga zakona je črtanje členov pri Zakonu o kmetijsko gozdarski zbornici, ki urejajo volitve v obvezne organe zbornice in območne enote zbornice. Ta Vlada se je na dan, ko smo imeli izredno sejo v Državnem zboru na predlog Poslanske skupine SDS, odločila, da pove, kako močna je pa na področju kmetijstva, s tem da je vložila Zakon o Kmetijsko gozdarski zbornici, kjer je želela narediti to, da ne morejo biti izvoljeni oziroma izvoljene osebe, ki so v obdobju zadnjih dveh let pred tem bile člani organov političnih strank na državni ravni, poslanci Evropskega parlamenta ter funkcionarji v Evropski komisiji in Evropskem svetu, predsednik republike, predsednik vlade, ministri, državni sekretarji, poslanci, poklicni župani, generalni direktorji in generalni sekretarji ministrstev in tako naprej. Na srečo je na podlagi mnenja Zakonodajno-pravne službe potem tekom obravnave se koalicija malo umaknila nazaj, ampak po našem mnenju in, verjamem, tudi po mnenju Zakonodajno-pravne službe. Pari tistem zakonu gre še vedno za kar nekaj vprašanj, ki po našem mnenju ne rešujejo položaja kmetijstva, ampak ga nekako celo kaznujejo s tem, da bo pri letošnjih volitvah v Kmetijsko gozdarsko zbornico verjetno imel marsikateri posameznik dvom, ali sploh kandidirati, ne glede na to, da niso tiste osebe, ki imajo to dvoletno prepoved opravljanja posameznih zadev. Tudi Inštitut za ustavno pravo je opozoril na nesmiselnost tistega predloga zakona, ki ga danes skušamo novelirati. Pri tem pa imamo v Poslanski skupini SDS še nekaj pomislekov. Prvi pomislek je, zakaj samo Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in takšna dikcija zakona, zakaj se Vlada v svoji konsistentnosti ni, po domače povedano, spravila tudi na ostale zbornice in jim v duhu, kakor Vlada navaja, transparentnosti in pa javnega interesa ni prav tako zapovedala, kdo vse ne more biti član določene zbornice, torej, zakaj tudi ne ostale zbornice. Druga zadeva. Tukaj piše, da v obdobju dveh let kandidati ne smejo biti člani organov političnih strank na državni ravni. Zdaj vsi vemo, vsaj tisti, ki smo tudi strankarsko vpeti, da ni vedno pogoj, da je nekdo kandidat za poslanca ali pa kaj drugega, in je član stranke. Zato nas zanima, kako mislijo pri recimo naslednjih oziroma letošnjih volitvah preverjati članstvo, kajti zakonodaja na tem področju, torej na področju varovanja osebnih podatkov in pa na področju delovanja političnih strank, je zelo striktna. In pa tretja stvar, zanima nas, kako si recimo Vlada, ki nasprotuje temu zakonu, predstavlja, da bodo legitimne in legalne letošnje volitve v obe, torej v glavno zbornico in pa območno zbornico, Kmetijsko gozdarsko zbornico.

Ali menite predstavniki Vlade in pa nenazadnje tudi koalicije, če se boste odločili, da ne podprete tega zakona, ali menite, da je sploh možna izvedba letošnjih volitev v Kmetijsko gozdarsko zbornico? Toliko za uvod.

Še enkrat. Žalosti nas, namesto da bi ta koalicija in ta Vlada v Državni zbor prinesla pozitivne ukrepe s področja kmetijstva, na žalost nagaja tistim redkim posameznikom, ki ob tem, da imajo željo biti člani Kmetijsko gozdarske zbornice, pa so bili kadarkoli izpostavljeni na nekem političnem parketu, da ne bodo mogli kandidirati. In zaključujem s tem, da verjetno tudi marsikdo, tisti, ki nima nobenega političnega pedigreja ali pa želje sodelovati pri politiki, se bo vprašal, zakaj kandidirati in pomagati slovenskemu kmetijstvu preko kandidature za Kmetijsko gozdarsko zbornico, če pa se je politika spravila na Kmetijsko gozdarsko zbornico. Toliko za uvod.

Najlepša hvala.