Govor

Spoštovane in spoštovani, kolegice in kolegi poslanci, predstavniki ministrstva, vse prav lepo pozdravljam! Začenjam našo 12. sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Najprej se bomo seznanili, kdo nadomešča poslance, ki danes ne morejo biti z nami: doktor Mirjam Bon Klanjšček nadomešča gospoda Roberta Jana, potem Anton Šturbej nadomešča Jožeta Jelena in Lenart Žavbi nadomešča Aleša Rezarja; torej, trije nadomestni poslanci.

S sklicem te seje, to je bilo 28. februarja letos, ste prejeli naslednji dnevni red: pod točko ena, Predlog zakona o spremembah Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije; točka dva, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, in točka tri, razno. Predlogov za spremembo dnevnega reda v poslovniškem roku nisem prejela, zato ugotavljam, da je določen dnevni red, kot vam je bil posredovan s sklicem te seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH ZAKONA O KMETIJSKO GOZDARSKI ZBORNICI SLOVENIJE, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec in je objavljen na spletni strani Državnega zbora.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 71. seji, 6. februarja 2024, sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Kot gradivo ste poleg predloga zakona prejeli tudi mnenje Državnega sveta oziroma Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z dne 20. februarja, mnenje Vlade z dne 22. februarja ter tudi mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 27. februarja 2024. K tej točki smo seveda vabili najprej predstavnika predlagatelja, potem predstavnika Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zakonodajno-pravno službo, predstavnika Državnega sveta in tudi Kmetijsko gozdarske zbornice. V poslovniškem roku, to je bilo do 7. marca 2024, amandmaji k temu zakonu niso bili vloženi.

Začenjamo drugo obravnavo predloga zakona v okviru skrajšanega postopka.

Najprej bom dala besedo predstavniku predlagatelja, to je poslancu in podpredsedniku našega odbora, gospodu Tomažu Liscu. Izvoli.