Govor

Dobro jutro, dober dan!

Predlagam da kar pričnemo z 8. sejo Odbora za zdravstvo.

Vse kolegice in kolege ter vabljene lepo pozdravljam!

Istočasno vas obveščam, da je svojo odsotnost opravičil poslanec Felice Žiža, medtem, ko nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: poslanec Bojan Čebela, ki nadomešča poslanca Lenarta Žavbija, mag. Rastislav Vrečko, ki nadomešča nezasedeno mesto in poslanka dr. Vida Čadonič Špelič, ki nadomešča poslanko Ivo Dimic.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje dne 3. januarja 2024 ste prejeli dnevni red z dvema točkama, v zvezi s katerim v poslovniškem roku nisem prejela nobenega predloga za spremembo, zato je ta določen, kot ste ga prejeli s sklicem.

Preden preidemo na 1. točko, pa naj tudi povem da poslanca Miha Kordiša po pooblastilu nadomešča dr. Matej Tašner Vatovec.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O DOPOLNITVAH ZAKONA O ZDRAVSTVENEM VARSTVU IN ZDRAVSTVENEM ZAVAROVANJU, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev, s prvopodpisanim Janezom Ciglerjem Kraljem, po rednem postopku.

Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo, in sicer, predlog zakona z dne 26. maj 2023, nato smo prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 3. januar 2024, mnenje Vlade z dne 27. julij 2023, mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide z dne 27. december 2023, mnenje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije z dne 15. junij 2023 ter predlog amandmaja iniciative Glas ljudstva k predlogu zakona z dne 8. junij 2023.

V poslovniškem roku amandmaji niso bili vloženi.

Na seji so bili k obravnavi te točke vabljeni seveda predstavniki predlagatelji, v imenu predlagatelja dr. Vida Čadonič Špelič, predstavniki Vlade, Ministrstva za zdravje, Zakonodajno-pravne službe, Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, predstavniki Zveze organizacij pacientov ter Zdravniške zbornice Slovenije.

Naj, preden nadaljujemo z obravnavo 1. točke, še povem, da poslanko…, poslanka Anja Bah Žibert nadomešča poslanko Alenko Jeraj.

Pričenjamo torej z drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Dajem besedo predstavnici predlagatelja in sicer dr. Vidi Čadonič špelič, da nam predstavi obrazložitev.

Izvolite.