Govor

Najlepša hvala gospodu Gregorju Korenetu iz Državnega sveta.

Tako, spoštovani kolegi, odpiram sedaj razpravo pri tej točki. Vidim, da ni razprave. Mislim, da je državni sekretar kar dobro obrazložil. Pomembno je tudi, da slovenska javnost in slovenski potrošniki se zavedajo svojih pravic, predvsem kot je danes bilo povedano večkrat ali pa se ne poslužujejo torej možnosti alternativnega reševanja sporov preko koncesionarjev v Sloveniji. Mislim, da je krepitev potrošniških pravic v Evropi preko novih in novih prodajnih kanalov predvsem sedaj preko nakupa prodaje internetov marsikdaj, da je to tisto kar ljudem moramo nekaj tudi na tem odboru odpirati oči zato, da se zavedajo teh pravic, ki jih imajo kot evropski potrošniki in vidim, da je pri teh krepitev pravic kar nekaj, lahko bi rekel, neko soglasje, kot vidim, niti ni neke razprave, da je to samoumevno, zato verjamem, da bo v času nastajanja te direktive, nove direktive, seveda vam želim obilo uspeha, pa da, kot potrošnike, da nas res varujete.

Gospod državni sekretar, jaz se vam zahvaljujem danes, razen če še imate kakršnokoli besedo, vem, da ste še kar zelo zasedeni. Najlepša hvala.

Preden bomo začeli z glasovanjem, pa vam naj povem, da imamo danes pa dejanski problem s serverjem, ali je prišel do kozmičnega dežja končno ali ne vem, ampak dejansko imamo resne težave, žal jih službe Državnega zbora niso mogle odpraviti v zelo kratkem času, tako da bomo mogli glasovati danes ročno. Torej iz digitalne oblike prehajamo v manualno. Tako da sedaj bomo začeli, kolega sekretar, in pa ostali bodo pri tem pomagali, šteli bodo glasove.

Ker je tudi predlog stališča daljši, če se strinjate, ga ne bi bral v celoti, tako da dajem na glasovanje sam predlog stališča, kot je bil objavljen na peti strani gradiva, ki ste ga tako tudi prejeli.

Glasujemo. Za je glasovalo 15 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da smo to stališče manualno ročno tudi sprejeli, tako da se vam zahvaljujem.

S tem končujem tudi 1. točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - ZASEDANJE SVETA EVROPSKE UNIJE ZA ZAPOSLOVANJE, SOCIALNO POLITIKO, ZDRAVJE IN VARSTVO POTROŠNIKOV, ZAPOSLOVANJE IN SOCIALNA POLITIKA, KI BO V BRUSLJU 11. IN 12. MARCA 2024.

Gradivo k 2. in 3. točki smo prejeli od Vlade 7. marca 2024, na podlagi 8. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado, torej v zadevah Evropske unije. Pri tej točki imamo tu danes gosta, gospoda državnega sekretarja z Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, Igorja Feketija.

Sedaj pa vas prosim, da nam predstavite samo izhodišče za zasedanje sveta.

Izvolite.