Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi! Začenjam 68. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Na začetku naj povem, da na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: kolegico mag. Almo Intihar nadomešča kolega Bojan Čebela, ki ga lepo pozdravljam na današnji seji.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in pa seveda Državnega sveta. Vse navzoče kolegice in kolege lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje tega odbora. S sklicem ste prejeli dnevni red seje tega odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O SPREMEMBI DIREKTIVE 2013/11 IN O ALTERNATIVNEM REŠEVANJU POTROŠNIŠKIH SPOROV TER DIREKTIV 2015/2302 IN 2019/2161 TER 2020/1828.

Gradivo k tej točki smo prejeli od Vlade 22. februarja 2024 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za obravnavo v Državnem zboru imamo danes. Gradivo k tej točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije, torej kot pristojnemu odboru, in Odboru za gospodarstvo kot matičnemu delovnemu telesu; slednji ga je obravnaval na 25. nujni seji, 29. februarja 2024 in sprejel mnenje, ki smo ga prejeli na začetku.

Zdaj pa prosim mag. Dejana Židana, državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, da nam predstavi predlog direktive in zlasti predlog stališča Republike Slovenije. Gospod državni sekretar, izvolite.