Govor

Ja, hvala za besedo! Jaz se bom kar odzvala na te navedbe pristojnega ministra, torej gospoda Mesca.

Glejte, zdaj vi se lahko tukaj pohvalite, kaj vse je vaša Vlada naredila za upokojence, ampak dejstva in pa teren pa tudi navsezadnje sporočila upokojencev pa kažejo zelo drugačno sliko. Namreč, kljub temu, da smo se oz. nekako posledično se še v času vaše Vlade nahajamo v času hude draginje. Kot prvič niste izvedli nobene izredne uskladitve pokojnin, pa čeprav so vas na drugi strani k temu pozvale pa večkrat tudi organizacije, upokojenci sami in pa tiste organizacije, ki spremljajo motnje in socialni položaj upokojencev in to kar večkrat govorim o ZDUS pa o ZPIZ-u. Zdaj, da se vi pohvalite s tem, da ste v tem letu uskladili pokojnine za 8,78 % glejte spoštovani minister, ne zavajati, to je zakonska formula, ki ste jo morali upoštevati in po tem izračunu je pač bil procent takšen kot je, ne. Je pa dejstvo, da na koncu je pomembno to kar ljudem ostane v žepu. In če imamo na drugi strani skoraj 8 % stopnjo inflacije in takšna uskladitev pokojnin, ne morete govoriti o nekakšnem zgodovinskem uspehu, kajti formulo za uskladitev, kot sem že dejala, vam določa zakon. In na koncu na drugi strani, za koliko so se zvišali dejanski stroški, da lahko človek preživi iz meseca v mesec, nam pa pove, kakšna je bila stopnja inflacije.

Zdaj, da se še nekoliko vrnem nazaj na tisto večno, bom rekla, reformo iz leta 2012, ki nam jo v koaliciji, bom rekla, tako radi oponašate, in gre tudi tukaj za eno veliko zavajanje z vaše strani. Namreč, takrat v letu 2012 se je spremenil celoten koncept izračunavanja pokojnin in če bi ne prišlo do tega ZPIZ-2, to ne pomeni, da bi bile danes te pokojnine, o katerih govorimo, dejansko višje, ampak celo nižje, kajti takratni ZPIZ je prinesel zaustavitev nadaljnjega padanja pokojnin. In tega so se prav dobro zavedali tudi vsi poslanci takratnega sklica Državnega zbora, kajti potrebno je povedati, da takratna reforma je bila sprejeta brez glasu proti. Za reformo so glasovali tudi vaši ministri, trenutne Vlade, koalicijski poslanci, pa še kdo, če kar naštejem, minister Matjaž Han pa ministrica Alenka Bratušek, sekretar današnji, bivši minister Dejan Židan, pa poslanka Svobode Tamara Vonta, Maša Kociper, državna sekretarka, Matevž Frangež, državni sekretar. Vsi ti takratni poslanci so glasovali za spremembo oziroma za sprejem ZPIZ-2. Zdaj, če je bil takrat ta predlog tako slab, potem se pogovorite tudi s svojimi koalicijskimi kolegi, zakaj so ga sprejeli in potrdili.

Glejte, dve leti ste v Vladi oziroma kmalu bo dve leti, to sovpada z mandatom prejšnje Vlade in potrebno je marsikaj povedati, koliko je prejšnja Vlada upoštevala to kategorijo, torej upokojence, kaj vse je bilo narejeno v tistem času, od trikratnega izplačila solidarnostnega dodatka, trikratnega ob bistveno nižji stopnji inflacije ob izplačilu energetskega dodatka, o uvedbi brezplačnega medkrajevnega prevoza za upokojence. Dvakrat je sledila izredna uskladitev pokojnin o bistveno nižji stopnji inflacije plus seveda redna, ki je tako zakonska obveza in izračunana formula. In če samo primerjam potem leto 2021 v času naše Vlade in pa leto 2023 v času vaše Vlade, glejte, tukaj je lep prikaz grafa. V času 2021, torej v času naše Vlade, je bila uskladitev pokojnin 5,2 %, enaka torej kot v času vaše Vlade leta 2023, v prejšnjem letu ob bistveno drugačni stopnji inflacije. V letu 2021 smo imeli negativno stopnjo inflacije, torej deflacijo, leta 2023 pa je bila inflacija kar 10,3 %. In vi ste enako usklajevali pokojnine kot mi ob deflaciji, torej ob negativni stopnji inflacije, kar seveda posledično pomeni, da je ljudem takrat ob 5,2 % uskladitvi pokojnin ostalo dejansko nekaj v žepu, potem ko so pokrili te stroške, ki jih pač imamo ljudje za preživetje. Medtem, ko ob 10,3 % stopnji inflacije, da ste uskladili pokojnine za, 5,2 % , glejte, spoštovani minister, jaz se na vašem mestu zagotovo s takšnim "dosežkom", pod narekovaji, ne bi hvalila. Je pa dejstvo, da danes vas v Slovenski demokratski stranki pozivamo k izpolnitvi zgolj tega, kar ste sami obljubili. Vi ste bili tisti, ki ste po seji Vlade prišli na novinarsko konferenco in javno izjavili in obljubili upokojencem, da jim boste pokojnine uskladili za 4,5 %, in kasneje je to trdil tudi predsednik Vlade, da se pokojnine usklajujejo za 4,5 %. In sedaj glede na dejstvo, da se niso, da je čas pokazal, da ste zavajali, da ste izplačali zgolj dodatek, ker če bi takrat to tudi dejansko storili, bi bile danes pokojnine morale biti seštete tudi s tem 4,5 % pa niso. In pozivamo vas zgolj k temu, da izpolnite to, kar ste ljudem obljubili, ničesar drugega. In prav je, da če kot minister nekaj obljubite in to javno ljudem oziroma v tem primeru upokojencem, da to tudi izpolnite.