Govor

Luka Mesec

Hvala lepa in lep pozdrav. Zdaj svojo predstavitev problema ste začeli z opažanjem, da naj bi bili upokojenci v času te Vlade ena izmed najbolj zapostavljenih skupin. Nobena kritična presoja tega ne zdrži. In če vas smem opomniti na raziskavo, ki je bila 5. marca objavljena v časopisu Delo, delala jo je pa ena francoska agencija, ki se ukvarja z analizo pokojninskih sistemov v 44 razvitih državah po 18-ih kazalnikih, je ta raziskava pokazala naslednje. Prvo, da so po kazalcu materialno blagostanje slovenski upokojenci na drugem mestu med temi državami danes takoj za Norveško. Drugo, da je po vseh kazalcih skupaj, ki kažejo na kakovost življenja, Slovenija leta 2012 bila na 15. mestu. Od reforme vašega ministra Vizjaka, ki je med drugim zmanjšal odmerni odstotek na sramotnih 57,25 % smo s 15. mesta 2012 drseli na 21. mesto leta 2022, letos smo se po dveh letih vrnili na 15. mesto. Tako, da mislim, da je tukaj zelo jasno kaj je vaša vlada naredila za upokojence in kaj je ta Vlada naredila naša vlada za upokojence. V dveh letih smo nadoknadili izgubljeno v 10-ih letih. Z vašo reformo smo padli s 15. na 21. mesto, z našimi ukrepi smo se povzpeli v dveh letih iz 21. na 15. mesto, pri čemer smo po kazalcu materialno blagostanje takoj za Norveško. Seveda je to relativno, da me ne bo kdo zdaj za besedo držal, da imajo slovenski upokojenci v absolutnih zneskih take pokojnine kot norveški, ampak ko se pogovarjamo o tem, kakšna je njihova kupna moč, kaj si lahko s svojimi pokojninami privoščijo, kolikšna je stopnja tveganja revščine in tako naprej, se pa držimo dobro. To je stanje, ki ga kaže mednarodna primerjava.

Druga stvar, ki bi jo želel povedati je, da se moramo vprašati o teh 4,5 %. Mi smo naredili več ukrepov v prid blaginje upokojencev. Zdaj, prva stvar, na katero bi opozoril je, da so vdovske pokojnine, vemo, da so starejše ženske, ki živijo same, dostikrat so to vdove, namreč, moški umirajo nekoliko prej od žensk, med najbolj zapostavljenimi družbenimi skupinami v Sloveniji in dostikrat so to podeželske ženske, kmečke ženske, ki trpijo revščino. Mi smo s 1. januarjem letos po dolgih letih prizadevanj uvedli zagotovljeno vdovsko pokojnino, kar pomeni, da če sta, ne vem, recimo, dva kmečka upokojenca imela zelo nizke pokojnine in vem, da imajo zelo nizke, konec koncev je moja stara mama med njimi, recimo, dajem primer, da sta imela eden 400, drugi pa 450 evrov pokojnine, pa je mož umrl, je ženska podedovala njegovo pokojnino, 450 evrov. Od naše reforme naprej, 1. januarja letos ji pripada pokojnina v znesku 747 evrov. In s takim ukrepom smo bistveno izboljšali stanje med eno od najbolj ogroženih skupin upokojencev.

Druga stvar, ki smo jo z letošnjim letom uvedli, je izboljšanje stanja invalidskih upokojencev. Ko pogledamo invalidska gospodinjstva v Sloveniji ugotovimo, da je tveganje za revščino med njimi kar 37 % in bistveno je, da popravljamo stvari tam, kjer so tveganja res velika. Zato imajo od 1. januarja letos vsi delovni invalidi ki so delali skrajšani delovni čas boljšo odmero pokojnine kot so jo imeli do zdaj in za to njihovo tveganje za revščino v pokoju bistveno manjše.

Tretja stvar, varstveni dodatek, ki varuje upokojence, je približno na ravni zagotovljene pokojnine, ko seštejemo pokojnino in varstveni dodatek. Kar pomeni, da mi na sistemski ravni skrbimo za to, da je pač ta težka revščina med upokojenci čim manjša. Vem pa in se strinjam, da med nekaterimi skupinami ta še obstaja in tudi te skupine bomo poskušali ustrezno nasloviti. Poleg tega, ker se zavedamo, da so življenjski stroški v preteklih letih narasli, smo se posluževali izrednih ukrepov, kot so, da smo v letu 22 upokojencem dali ta 4,5 % višje pokojnine v novembru in decembru, v letu 2023 so vsi dobili zimski dodatek v višini 40 % letnega. Skratka, poskušali smo pozimi, ko so položnice za ogrevanje višje vsako leto nasloviti tudi upokojence s posebnimi dodatki, da bi se lahko z naraščajočimi življenjskimi stroški elektrike, ogrevanja tako boljše kosali. In pa predvsem na upokojencih na noben način nismo šparali. Samo letošnji dvig 8,78 odstotek je nad ravnjo inflacije. December inflacija je bila, 4,2 odstotka se pravi enkrat manjša od tega dviga. Povprečna letna inflacija je znašala, 7,5 odstotka se pravi, dvig, bistveno večji od povprečne letne inflacije, stal pa je 603 milijone evrov. Tako, da na noben način ta Vlada ne špara in ni šparala na upokojencih. Nasprotno, izvedli smo več ukrepov, da bi najbolj ranljive skupine upokojencev lažje živele. Na prvo mesto tukaj postavljam vdove in vdovce ter invalide, to so najbolj ogrožene skupine. Hkrati pa smo vsem ostalim poskušali priti naproti z uskladitvami pokojnin in z ustreznimi dodatki, da bi lahko upokojenci lažje preživeli zime, ko so stroški življenja, zaradi stroškov ogrevanja višji. Pred nami je pa zdaj največji izziv tega mandata, ki je pokojninska reforma. Ta pa vam takoj na začetku, še preden z obravnavo te pokojninske reforme začnemo, obljubim, da ne bo šla v smer zniževanja blaginje najrevnejših upokojencev, ampak obratno.

Toliko mogoče za moj kratek uvod.