Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, vsi vabljeni in ostali prisotni! Začenjam 26. nujno sejo Odbora za gospodarstvo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti: gospod Milan Jakopovič iz Poslanske skupine Levica. Kot nadomestni člani s pooblastili na seji sodelujejo: poslanec mag. Darko Krajnc nadomešča poslanca Jurija Lepa iz Poslanske skupine Svoboda, mag. Janez Žakelj nadomešča gospoda Jožefa Horvata iz Poslanske skupine Nova Slovenija in gospod Zoran Mojškerc nadomešča gospo poslanko Suzano Lep Šimenko iz Poslanske skupine SDS. Preden nadaljujemo bi želela pozdraviti novega podpredsednika, gospoda Uroša Brežana, ki mu želim uspešno in prijetno delo v našem odboru.

S sklicem seje ste prejeli predlagani dnevni red odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O SPODBUJANJU INVESTICIJ, SKRAJŠANI POSTOPEK (EPA 1353-IX).

Predlagateljica zakona je Vlada. Kolegij je na 75. seji, 1. 3. 2024, sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. K obravnavi te točke so vabljeni: Vlada, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Zakonodajno-pravna služba in Državni svet. Kot gradivo ste poleg predloga zakona prejeli tudi zahtevo za sklic nujne seje Odbora za gospodarstvo, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 7. 3. 2024 in pojasnilo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport v zvezi z mnenjem Zakonodajno-pravne službe z dne 7. 3. 2024.

Rok za vložitev amandmajev je potekel do začetka obravnave predloga zakona in je sedaj tudi zaključen. Amandmaje k predlogu zakona so vložile poslanske skupine Svoboda, SD in Levica in sicer k 1., 2. in 3. členu.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona.

Besedo dajem predstavniku Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport mag. Dejanu Židanu za dopolnilno obrazložitev k predlogu. Izvolite.