Govor

Lepo pozdravljeni, spoštovani članice in člani oziroma predvsem člani! Začenjamo 19. redno sejo preiskovalne komisije.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani, namestniki članov komisije, to sta Aleksander Reberšek in njegov namestnik mag. Janez Žakelj.

In prehajamo na določitev dnevnega reda komisije.

S sklicem seje, ki ste ga prejeli 1. februarja, ste prejeli tudi predlog dnevnega reda seje komisije, in sicer bo danes kot edina točka dnevnega reda na vrsti Izvajanje dokazov, in sicer zaslišanje sedmih ali šestih prič.

Ker nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - IZVAJANJE DOKAZOV.

Na podlagi dopolnitve dokaznega sklepa številka 6 ter prvega odstavka 15. člena Poslovnika o parlamentarni preiskavi smo danes nameravali v okviru izvajanja dokazov zaslišati naslednje priče: Aleša Razpeta, Primoža Pusarja, Ulo Spindler, Valerijo Prevolšek, Barbaro Modic, Mateja Klepca in Urbana Krajcarja.

Za vse vabljene je izkazano, da so vabilo prevzeli. Za zadnjo pričo smo 19. februarja prejeli opravičilo, da se zaradi drugih vnaprej načrtovanih obveznosti današnjega zaslišanja ne bo mogel udeležiti, zato bomo pričo vabili na eno od naslednjih sej komisije.

Prehajamo na obravnavo 1.A TOČKE DNEVNEGA REDA - Zaslišanje Priče gospoda Aleša Razpeta.

Prosim, da prva priča stopi v dvorano. / pozdrav/

Dober dan! Izvolite.

Gospod Aleš Razpet, na današnjo sejo preiskovalne komisije ste povabljeni na podlagi dopolnitve dokaznega sklepa številka 6 z dne 14. 12. 2023 kot priča. Preden začnemo zaslišanje, bi vas rada opomnila, da imate pravico odkloniti odgovor na posamezno vprašanje, če je verjetno, da bi s tem spravili sebe, svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon. Nadalje vas želim opozoriti, da ste dolžni povedati resnico in da morate komisiji povedati vse, kar vam je v predmetni zadevi znano. Krivo pričanje pomeni kaznivo dejanje po 284. členu Kazenskega zakonika. Hkrati vas prosim, da v skladu z Zakonom o tajnih podatkih oziroma drugim zakonom, preiskovalno komisijo predhodno opozorite, če boste v svojem pričanju izpovedali podatke, ki so označeni s stopnjo tajnosti, da bomo potem lahko sejo nadaljevali brez prisotnosti javnosti ter pri tem seveda navedete tudi za katero stopnjo tajnosti gre. Enako seveda velja tudi za člane preiskovalne komisije pri morebitnih vprašanjih. Prav tako vas izrecno seznanjam z dejstvom, da javni del vašega zaslišanja slikovno in zvokovno snema in prenaša ter je oziroma bo objavljen v okviru programske sheme RTV Slovenija, v okviru rednega sporeda morebitnih ponovitev in pozneje pretočno tudi na spletnem portalu.

Ugotavljam iz dokumenta, ki ste ga predložili, da nedvomno izhaja, da je pred preiskovalno komisijo gospod Aleš Razpet, ki ga želimo zaslišati. Sprašujem vas, ali vam komisija dokumente, torej zapisnik o zaslišanju, in tako naprej, pošilja na isti naslov kot sedaj?