Govor

mag. Dejan Židan

Hvala gospod predsednik.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, ostali prisotni, prijazno pozdravljeni!

V četrtek naslednji teden poteka svet za konkurenčnost s področja industrije in notranjega trga. Slovensko delegacijo bo vodil naš minister gospod Han. Je nekaj kar pomembnih točk.

Prva točka je splošna orientacijska razprava okoli Uredbe o boju proti zamudam pri plačilih v trgovinskih poslih. Za kaj se gre? Pravni akt je sicer star že 12, 13 let na ravni Evropske unije, ki to ureja, kaže pa se, da ga je potrebno posodobiti. Evropska komisija predlaga, da se z novo uredbo natančno določi maksimalni plačilni rok za trgovinske posle, to je 30 dni. Predlaga tudi, da se avtomatsko prištevajo obresti pri zamudah in predlaga ustanovitev posebnega organa, ki bi to nadziral. Zdaj generalno Slovenija seveda pri splošni razpravi bo podprla, da je potrebno narediti večji red. Absolutno mislimo, da je tudi tukaj to, kar se ugotavlja, mimogrede v Evropi je več kot 99 % podjetij, podjetij skupine majhne in srednje, kar, če poenostavim pomeni, imajo slabo pogajalsko moč proti velikim koncernom in jih je potrebno zakonodajo zaščititi, ampak boljša in bolj pregledna zaščita je, če preko direktive. Zakaj? Zato, ker direktiva se potem neposredno implementira, drugače pa imamo dvojno branje domače zakonodaje pa evropskih uredb, to je naš drugi predlog, mi mislimo, da pa novi organ, da bi to nadziral, ni potreben. Imamo čisto zadosti drugih organov v Evropski uniji tudi v naši državi, da lahko to nadzirajo. Pa potrebno je pomisliti, da mogoče nekje, pa zaradi posla, pa morajo biti izjeme pri 30 dnevnem plačilu. Primer tega recimo je sektor prehrane, ki ima neke svoje specifike pa verjetno še kaj in mi tudi predlagamo, da se o tem razmisli, je pa tokrat samo orientacijska razprava, odločitve in ostale pomembne stvari se bodo dogajale kasneje. To bo 1. točka.

2. točka bo klasično letno poročilo o enotnem trgu. To je eno izmed več poročil. Mimogrede, mislim, da čez dva tedna gospod leta prihaja v Slovenijo, ki dela samostojno poročilo in priporočila za delovanje enotnega trga. Če zelo poenostavim, bo recimo pregledano z devetih točk, kar se ugotavlja, da notranji trg deluje, da je pa še vedno kar nekaj administrativnih bremen, in da če bi kar komisija misli, da se da odpravljenih 25 % notranjih administrativnih bremen, bi se strošek gospodarstva zmanjšal za 2 milijardi in pol. Komisija pa še nekaj ugotavlja, da javne investicije so trenutno v Evropi kar prisotne. Razlog je dosti enostaven, to je realizacija načrta za okrevanje in odpornost. Da pa v bistvu v Evropi manjka tvegan kapital in recimo, dobre ideje, start upi pogosto morajo iskati kapital, težava pa je v tem, da potem tudi sedež podjetij izven Evropske unije in to poročilo ugotavlja, ampak to tako in tako mislim, da vemo.

Predsedstvo bo tudi predstavilo stanje zakonodajnih predlogov. To so trije. Večkrat smo jih že obravnavali tako na Odboru za gospodarstvo Državnega zbora, kakor tudi na Odboru za Evropsko unijo Državnega zbora. Poročalo nam bo o uredbi o prepovedi izdelkov, ki izhaja iz prisilnega dela na trgu Unije. V tem trenutku še vedno ni zadostnega soglasja, razlog je pa podoben, kakor sem govoril že, mislim da pred pol leta, če ni natančno definirano, kaj to prisilno delo je, kako naj potem inšpekcija pravilno ukrepa, enotno v Evropski uniji. Ne morejo se uporabljati pridevniki, mora biti natančen opis, da lahko potem inšpektor dela enotno znotraj Slovenije in v Evropski uniji. Na žalost, tako daleč še prišli nismo.

Druga je skrben pregled podjetij glede trajnosti. Tukaj še ni doseženo soglasje, stališče tega Državnega zbora že imamo že več kot eno leto, ni pa v tem trenutku zadostne večine na coreperju.

Uredba SME in zakonodajni paket, to je tisti, ki pa bo Evropsko unijo pripravil, da hitreje in bolje odreagira na morebitne krize v prihodnosti. Pogovarjali smo se o covidu, o Ukrajini, o manjkajočih surovinah, to je pa skupina zakonodajnih predlogov, ki pa dobro kaže in bodo tudi sprejeti. Imeli bodo tudi poročilo o Agendi za turizem 2030. Poznate za kaj se to gre? Če je bilo za turizem v preteklosti v Evropi značilna količinska rast, je nova usmeritev trajnostni turizem, tudi na način, da zaposleni, ki so znotraj turizma, da od tega nekaj imajo, torej da so zadovoljni tudi zaposleni, zadovoljni turisti, hkrati pa se tudi okolje in tudi družbena skupnost, kjer se turizem nahaja, počuti varovano in bo dano poročilo o tej temi. Delovno kosilo, kjer se ministri formalno pogovarjajo brez zapisnikov o pomembnih zadevah, bo pa tokrat namenjeno evropski industriji. Bolj poglobljena tema bo, kako bolj natančno določiti, katere industrije so za Evropo strateške, če poenostavim, v katere industrije se naj vlaga več javnih sredstev za njihov preboj.

Hvala predsednik.