Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, začenjam 67. sejo Odbora za zadeve Evropske unije!

Na začetku seje naj povem, da imam dve pooblastili: kolegico Andrejo Rajbenšu nadomešča kolega mag. Dejan Premik, ki ga lepo pozdravljam na današnji seji in kolega Gašper Ovnika nadomešča kolega mag. Rastislav Vrečko, ki ga prav tako lepo pozdravljam na današnji seji. Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta.

Vse navzoče vas lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje tega odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v samem poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga torej prejeli s samim sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA DANAŠNJEGA ZASEDANJA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O POSTOPKIH UNIJE ZA ODOBRITEV IN NADZOR ZDRAVIL ZA UPORABO V HUMANI MEDICINI TER DOLOČITVI PRAVIL, KI UREJAJO EVROPSKO AGENCIJO ZA ZDRAVILA, SPREMEMBI UREDB ŠTEVILKA 1394/2007, ŠTEVILKA 536/2014 TER RAZVELJAVITVI UREDB ŠTEVILKA 726/2004, ŠTEVILKA 141/2000 IN ŠTEVILKA 1901/2006.

Gradivo k 1. in 2. točki smo prejeli od vlade 15. februarja 2024 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za obravnavo obeh predlogov stališč v Državnem zboru torej imamo tudi danes. Gradivo k obema točkama je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za zdravstvo kot matičnemu delovnemu telesu, slednjega je obravnaval na 30. nujni seji 27. februarja 2024 in sprejel mnenje, ki smo jih in ki ste jih tudi prejeli. Ker je gradivo k 1. in 2. točki vsebinsko povezana, bi pri tej točki opravili torej predstavitev in razpravo o obeh, nato pa bi ločeno glasovali o predlogih stališč, tako da goste vabimo, da lahko torej povežejo 1. in 2. točko in predstavijo 1. in 2. točko.

Tako sedaj vabim predstavnike Ministrstva za zdravje pri tej točki. Z nami je gospa Eva Vodnik, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje. Torej prosim vas, da nam predstavite predlog uredbe, predlog direktive in zlasti predlog stališča Republike Slovenije.

Izvolite.