Govor

Simona Poljanšek

Pozdravljeni!

Hvala za besedo.

Torej, dovolite, da podam nekaj uvodnih besed k Predlogu sprememb proračuna za leto 2024 in Predlogu proračuna za leto 2025, sicer sta pa oba predloga proračunov že predstavila predsednik vlade in minister za finance v Državnem zboru 9. oktobra.

Torej, proračuna za prihodnji dve leti sta bila zaradi letošnjih poplav pripravljena v izjemno težkih razmerah in so sredstva prvenstveno načrtovana za ukrepe za pomoč in odpravo posledic poplav. Tako se v prihodnjem letu načrtuje 1,1 milijarda odhodkov za naravne nesreče, od katerih je 780 milijonov evrov načrtovano v rezervaciji za naravne nesreče, razlika 320 milijonov evrov pa je že načrtovana pri resorjih.

V letu 2025 je za odpravo posledic poplav načrtovano 479 milijonov evrov. V Predlogu sprememb proračuna za leto 2024 se tako načrtuje 14 milijard evrov prihodkov in 16,2 milijardi evrov odhodkov, ki torej, kot sem že prej povedala, vključujejo tudi 1,1 milijarda evrov za naravne nesreče. Proračunski primanjkljaj se načrtuje v višini 2,2 milijardi oziroma 3,3 odhodka bruto domačega proizvoda.

V Predlogu proračuna za leto 2025 pa se načrtuje 14,6 milijarde prihodkov, 15,8 milijarde odhodkov, proračunski primanjkljaj v višini 1,3 milijarde evrov oziroma 1,8 bruto domačega proizvoda. Tako kot običajno sta vsebina in obseg proračunov prikazana v finančnih načrtih posameznih resorjev, bodo pa odgovori na morebitna vprašanja v delu načrtovanja in priprave proračunov ter upravljanja javnofinančnih izdatkov, in s tem zaključujem, podrobneje pojasnjena na seji matičnega Odbora za finance.

Hvala za besedo.