Govor

Dober dan in lepo pozdravljeni na 20. seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Vse članice, člane odbora, vabljene in ostale prisotne prav lepo pozdravljam!

Začenjamo torej z 20. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Uvodoma vas obveščam, da obvestil o zadržanosti iz seje nisem prejel, pač pa sem prejel dve pooblastili, in sicer poslanec Andrej Hoivik nadomešča poslanko Alenko Helbl in poslanec Dean Premik nadomešča poslanko Terezo Novak.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka - Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o štipendiranju, 2. točka - Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in 3. točka, ki je točka Razno.

V poslovniškem roku ni bilo podanih predlogov za umik točke z dnevnega reda oziroma za razširitev dnevnega reda, zato ugotavljam, da je določen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem. Sem pa prejel predlog za spremembo vrstnega reda obravnave posameznih točk dnevnega reda in če temu nihče ne nasprotuje, predlagam, da začnemo s Predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki bi ga torej obravnavali kot 1. točko in šele nato nadaljujemo s Predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o štipendiranju kot 2. točko? Nasprotovanja ne vidim.

Obveščam vas še, da bomo sejo odbora prekinili ob 14. uri in 50 minut, ker se ob 15. uri začne 52. izredna seja Državnega zbora. Sejo odbora bomo nadaljevali 15 min po končani 52. izredni seji Državnega zbora.

S tem prehajamo na 1. TOČKO - novo 1. točko - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O POKOJNINSKEM IN INVALIDSKEM ZAVAROVANJU.

Na spletni strani Državnega zbora je gradivo objavljeno, k točki pa so bili vabljeni: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije ter Sindikat upokojencev Slovenije.

Začenjam torej drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Uvodoma predajam besedo za dopolnilno obrazložitev predstavniku predlagatelja, to je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Z nami je državni sekretar Igor Feketija.

Izvolite.