Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam. Začenjam 22. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo, se ne more udeležiti Eva Irgl. Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili pa sodelujejo: Tomaž Lah namesto Sare Žibrat in mag. Dejan Kaloh namesto Anje Bah Žibert.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Predlog zakona o spremembi Zakona o čezmejnem izvajanju storitev in pa 2. točka razno. Kot ste bili že obveščeni vam je bil po sklicu seje v torek, 21. 11. 2023, poslan predlog v zvezi z dnevnim redom, in sicer, da se dnevni red današnje seje razširi s točko A1 - Zahteva Zagovornika načela enakosti za oceno ustavnosti tretje alineje drugega odstavka 6. člena Zakona o osebni asistenci.

Prehajamo na odločanje o predlogu za razširitev s točko A1.

Glasujemo. Za je glasovalo 9 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 9.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Ugotavljam, da je določen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem in sprejeto razširitvijo.

Prehajamo na točko A1. - TO JE NA OBRAVNAVO ZAHTEVE ZAGOVORNIKA NAČELA ENAKOSTI ZA OCENO USTAVNOSTI TRETJE ALINEJE DRUGEGA ODSTAVKA 6. ČLENA ZAKONA O OSEBNI ASISTENCI.

K točki so bili vabljeni Zakonodajno-pravna služba in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ustavno sodišče nam je posredovalo Zahtevo Zagovornika načela enakosti za oceno ustavnosti tretje alineje drugega odstavka 6. člena Zakona o osebni asistenci. S pridobitvijo obeh mnenj Zakonodajno-pravne službe in Vlade so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo zadeve na seji odbora.

Besedo dajem predstavniku Zakonodajno-pravne službe dr. Dušanu Štravsu. Izvolite.