Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam!

Začenjam 28. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti poslanec Miha Kordiš. Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili pa sodelujejo: mag. Miroslav Gregorič namesto poslanca Bojana Čebele.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Predlog priporočila v zvezi z zaskrbljujočim stanjem v domovih starejših občanov.

Ker v poslovniškem roku ni bilo predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO - PREDLOG PRIPOROČILA V ZVEZI Z ZASKRBLJUJOČIM STANJEM V DOMOVIH STAREJŠIH OBČANOV.

Na sejo so bili vabljeni: v imenu predlagatelja poslanka Alenka Helbl, predsednik Vlade, minister za solidarno prihodnost, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrica za zdravje, ministrica za digitalno preobrazbo, Zakonodajno-pravna služba, Andrej Štesl, direktor Zavoda Karion, Jan Magdič, zdravstveni tehnik, Koroški dom starostnikov Črneče, Skupnost socialnih zavodov Slovenije, Varuh človekovih pravic, mag. Barbara Kobal Tomc, direktorica Inštituta za socialno varstvo, Borut Vidmar, v. d. direktorja Doma starejših Hrastnik, mag. Carmen Rajer, mag. Dragica Fojan, Varstveno delovni center Koper in Ana Ramovš iz Inštituta Antona Trstenjaka.

Začenjamo obravnavo predloga priporočila, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih delih oziroma točkah predloga priporočila.

Za dopolnilno obrazložitev predloga priporočila dajem besedo predlagateljic.

Poslanka Alenka Helbl, izvolite.