Govor

Hvala za besedo in lep pozdrav vsem prisotnim!

Leta 2005 so bili določeni trije dodatni prazniki, vezani na zgodovino in državotvornost naše države, ki pa žal niso dela prosti dnevi. Eden od njih je tudi 15. september, vrnitev Primorske k matični domovini, saj je Državni zbor takrat potrdil, da slovenska Primorska, zaradi zvestobe slovenstvu in najstarejšemu antifašizmu v Evropi zasluži poseben spominski dan, pri čemer je 15. september spomin na uveljavitev mirovne pogodbe iz leta 1947.

Skupina poslank in poslancev je decembra 2023 Državnemu zboru predložila v obravnavo in sprejetje po skrajšanem postopku predlog zakona, ki ga danes obravnavamo, s katerim se predlaga, da se pri obstoječem prazniku 15. september, vrnitev Primorske k matični domovini termin »vrnitev« nadomesti s terminom »priključitev«, saj poimenovanje praznika vrnitev Primorske k matični domovini ne ustreza zgodovinskim dejstvom, niti tradiciji poimenovanja tega praznika. Ugotovimo lahko, da se predlaga le terminološko preimenovanje praznika 15. september »vrnitev primorske k matični domovini« v »priključitev Primorske k matični domovini«, kar bi sledilo tako tradiciji njegovega praznovanja, kot tudi zgodovinskim obrazložitvam, upoštevaje dejstvo, da mora ureditev praznikov ustrezati dejanskemu odnosu državljanov do določenih datumov, ki jim je treba dati posebno obeležje.

Vlada Republike Slovenije predlagano spremembo ureditve praznikov in dela prostih dni v Republiki Sloveniji podpira. Hvala.