Govor

Predsednica, hvala lepa. Ja, gospa Katič, dober dan. V takšni konstelaciji smo se srečali že leta 2018, se spomnim, sem bil takrat že poslanec, vi pa kandidatka za pravosodno ministrico na takratnem hearingu.

Zdaj jaz vseeno mislim, da odločitev na tem Odboru za pravosodje, ko ste dejali, da bo težka, zdaj iz vidika političnega segmenta ne bo težka, ker verjamem, da imate podporo v koaliciji tudi zdaj vaša kandidatura je po moji oceni nek koalicijski kompromis pa tudi dejansko ste nekako zdaj po tej aferi stavbe na Litijski pri SD in Svobodi nekako zakopali to bojno sekiro. Zdaj, kot ste rekli, boste sedli na ta vroč stol na Ministrstvo za pravosodje, to ste tudi sami jasno povedali. Res je, da imate zdaj spet samo na voljo polovico časa, se pravi polovico mandata nekako. Tako da tukaj vseeno ste pogumni, da sedete na ta stol. Je pa res, da se je kup zadev nabralo na Ministrstvu za pravosodje po mandatu gospe Švarc Pipanove. Zdaj, jaz ocenjujem, da je res za sabo pustila res opustošeno ministrstvo, tako po moralni plati kot po vsebinski plati. In tukaj boste res morali, kot ste sami dejali, ta ugled zdaj res prigarati nazaj. Zdaj, jaz vam bom sicer malo krajši kot kolega Hoivik, ker je Andrej že dosti stvari izpostavil pomembnih. Zdaj, ko ste dejali, da boste v aferi sodna stavba ne boste ničesar pometali pod preprogo, da boste delovali transparentno. Me zanima v teh drugih zadevah, ki so na nek način šokostnjaki, ki so ostali zdaj v omarah pod hodom, Dominika Švarc Pipan. Se pravi projekt, projekt Notar na daljavo. Tukaj se je oglasila celo Državna revizijska komisija, da so bile določene nepravilnosti zaznane, celo kršenje zakona o javnih naročilih. Boste tudi tukaj delovali povsem transparentno, glede na to, da je bil tu koordinator za digitalizacijo nekdanji predsednik podmladka Socialnih demokratov, gospod Andrej Omerzel? Se pravi, če boste imeli enake vatle pri vseh teh zatečenih stanjih na Ministrstvu za pravosodje. Tudi pri gradnji zapora na Dobrunjah so že bile s strani državnih organov zaznane določene nepravilnosti. To me zanima, kako se boste zdaj po primopredaji tega lotili, se pravi, teh okostnjakov iz teh omar?

Zdaj, ko ste omenjali seveda sodniške plače. Vi imate podporo predsednika Vlade, Goloba, ste dejali, tudi v tem segmentu, kar se mi zdi seveda ključno, ker ko bo premier Golob dal zeleno luč, boste tudi lahko to potem implementirali. Jaz zdaj ne vem, če vi veste, da Ministrstvo za pravosodje je imelo po mojih, po mojih informacijah, že enih pet rešitev v zvezi s tem na mizi. Zdaj, katera bo bolj ustrezala načinu izvršitve odločbe Ustavnega sodišča boste verjetno potem sami s sodelavci to ugotavljali, ampak po meni znano je pet takih možnih rešitev, se pravi, na variacijo na temo izvršitve odločbe Ustavnega sodišča in me zanima, če boste to odločbo izvršili, kajne, pred sodnimi počitnicami, se pravi v roku naslednjih nekaj mesecev.

Zdaj, ko ste omenjali primer Bavčar, pa ESČP, vsi smo bili seveda zdaj spet, niti ne presenečeni, ampak videli smo, da je bila tudi obsodba v Sloveniji v primeru kirurga Vinka Dolenca zaradi, zaradi kršitve pravice do poštenega sojenja in sami ste lepo frazo uporabili, da boste čez vaše delovanje pravno državo približali ljudem, kajne, me zanima tudi čez pošteno sojenje. Se pravi, kako boste nekako zagotovili, dodatno poskrbeli, da bodo slovenski sodniki sodili v skladu z Ustavo, zakoni, nepristransko ter predvsem brez kršenja človekovih pravic, če boste še kaj tu na zakonodajnem področju naredili, ker Slovenija tukaj res nekako na število sodnikov v Evropi prednjači pri teh kršenjih človekovih pravic.

Tukaj še se mi zdi zelo pomembno, rekli ste, da se boste ukvarjali z novo sodno stavbo. Zdaj, verjetno veste, da v naslednjih dveh proračunskih letih ni zagotovljeno nobenih sredstev za ta naslov. Sredi decembra so celo na Ministrstvu za pravosodje, če rečem v navednicah, skenslali tisto pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije, pa je že bil tisti izbrani arhitekturni biro. Se pravi, niso podpisali pogodbe, pa tudi predvidevam, da boste zdaj tudi preverili ekonomsko upravičenost te predvidene rešitve. Zdaj, tako čez palec, strokovnjaki ocenjujejo, da bi 200 milijonov evrov, glede na to, da pač živimo v obdobju inflacije, nanesla cena za to novodobno stavbo. Kot veste, pa iz proračuna pa gre za najemnine, cirka 4 milijone evrov letno, za najemnine, ki jih pač Ministrstvo za pravosodje najema za delovanje pravosodnih organov. Se pravi, da bi iz naslova najemnin šele po pol stoletja nekako pokrili to upravičenost, upravičenost za pokrivanje teh najemnin, ampak ta prihranek potem iz naslova najemnin, pač, kot poznate ne bi bil niti dovolj za pokrivanje obračuna amortizacije po predpisani triodstotni letni stopnji. Zato je moje vprašanje, kako boste torej peljali ta projekt nove sodne stavbe dalje glede na te diskrepance pri samih cenah in nekaj ste že o tem govorili, o pereči zaporski problematiki in kako boste reševali problematiko pomanjkanja pravosodnih policistov, pa vendarle, mogoče, ker sta res to dve taki, tudi zatečeni stanji, ki sta že bila tudi v vašem tistem prvem mandatu, kajne, mogoče kakšen bolj podroben uvid na ti dve področji.

In za konec, za konec, sami ste omenjali tako imenovani sodniški trojček, se pravi to famozno reformo sodstva. Rekli ste, da se nekako zavzemate za enovitega okrožnega sodnika. Mene pa zanima, če bodo državljani tudi po tej reformi imeli učinkovit dostop do sodnega varstva, glede na to, da se ukinjajo okrajna sodišča, sicer čez zakonsko besedilo bodo postala zunanje enote teh novih enovitih okrožij, pa me vendarle zanima, bodo ljudje še vedno lahko potem v svojih krajih prišli do sodišč, glede na to, da se bodo okrajna sodišča de facto ukinila. Kako bo po novem? Tudi to je materija sodniškega trojčka, z javno objavo sodb na spletnih straneh Vrhovnega sodišča, bo dostop javnosti nekako do sodnih odločb končno zagotovljen in pa, naj bi bile tudi odločbe, se pravi odločitve glasovanj, glasovanj članov Sodnega sveta poslej znane, kako so v posameznih, ne same seje, ampak sama, sama glasovanja znana? To bo seveda povečalo transparentnost, me tu verjetno to podpirate. To me zanima. In to je sicer že kolega Hoivik spraševal pa se meni tudi zdi pomembno vprašati: kdo bosta vaša dva najožja sodelavca, se pravi, kdo bosta vaša dva državna sekretarja? Mislim, da to ne bi smela biti zdaj, čeprav gre za vašo izbiro, ne bi smela biti skrivnost. In če je možnost, da se tudi dr. Šoltes v takšni ali drugačni vlogi spet vrne na Ministrstvo za pravosodje? Hvala lepa.