Govor

Spoštovana predsednica tega odbora, Hvala lepa za besedo. Spoštovana kandidatka za ministrico za pravosodje, gospa Andreja Katič, hvala vam za to uvodno predstavitev. Zdaj, nanizali ste kar nekaj tem. Prva stvar je, vsi vemo, da ste bili v tej funkciji, torej ministrice, že prej dvakrat, zdaj ste državna sekretarka, seveda v funkciji ministrice za pravosodje pa enkrat, v času potem odstopljene Šarčeve vlade. Zdaj, jaz imam najprej čisto konkretno vprašanje. kaj vas je prepričalo, da ste dali soglasje za kandidaturo? Sicer ste nekaj govorili, da ste imeli iskren pogovor s predsednikom Vlade in seveda, izzivi, ki so pred vami niso lahki, terjajo veliko mero odgovornosti. Torej, kaj vas je oziroma s čim vas je predsednik Vlade prepričal, da ste naknadno vaše soglasje dali? Ena izmed seveda perečih tem je, kot ste tudi sami omenili, pojav korupcije, predvsem za časa aktualne Golobove vlade. Kot ste pravilno navedli smo novembra v Državnem zboru tudi z glasovi opozicije te sklepe, ki jih je pripravila koalicija v Slovenski demokratski stranki podprli. In me seveda zanima kdaj lahko torej to resolucijo pričakujemo? Torej konkretno, kdaj vi menite, da bo v Državnem zboru? In seveda resolucija je fajn, da je spisana, ampak kako pa potem sami pravni akti, ali se boste zavezali, da jih boste tudi v sodelovanju ne nazadnje z opozicijo predebatirali, usklajevali in nato poslali kot ministrica pristojna za to področje v Državni zbor?

Naslednje konkretno vprašanje je, ali podpirate vladanje z odloki? Torej, kot vemo je včeraj Vlada sprejela odlok, torej zanjo najbrž so glasovali vsi prisotni ministri, ministrice, ki je začel veljati pravzaprav po 18-ih ali še manj 16-ih urah, torej danes že velja, govorimo seveda o odloku, ki je po mnenju Zdravniške zbornice protiustaven, sicer pa tudi protizakonit. Torej me zanima, ali boste na sejah Vlade glasovali za takšne odloke. Kot vemo, ste prej tudi omenili, da podpirate vračanje glob za časa epidemije, ko je Vlada sicer po mojem mnenju po takrat veljavnem zakonu pravilno odločala in me zanima zdaj, ali se je vaš pogled na vladanje z odloki spremenil.

Zdaj, kar se tiče same afere Litijska, bo morda tudi kakšen od naslednikov bolje vas vprašal. Jaz bi vas pa samo vprašal, ker ste tudi še vedno državna sekretarka na Ministrstvu za kohezijo, mislim, da smo imeli prejšnji teden poročilo s strani vašega strankarskega kolega mag. Koprivca, ki je dejal, da je vaše ministrstvo razporedilo dobrih 20 milijonov evrov evropskih sredstev za kohezijsko politiko 2014-2020 na Upravo za zaščito in reševanje, potem je pa Vlada na eni izmed dopisnih sej konec leta 2023 ta sredstva, torej tretjino sredstev prerazporedila na vaše bodoče, najbrž ministrstvo, torej Ministrstvo za pravosodje za nakup te podrtije na Litijski 51. In me zanima, ali se boste takih praks tudi vi nadejali ali boste kot najbrž ministrica za pravosodje izvoljena v torek to, bom rekel, kritizirali oziroma problematizirali tudi javno, če bo potrebno. Zdaj, eno izmed mojih vprašanj se pa navezuje tudi na vaš tvit oziroma zdaj je po novem to x, pa ga bom kar citiral če mi dovolite samo par sekund da ga pripravim. 24. marca 2022, torej za časa prejšnje Janševe Vlade, ste navedli, citiram: "Jaz bi pozvala vse, ki sedaj po medijih ter na soočenjih govorijo, da vedo za osebe, ki so storile korupcijo in druga kazniva dejanja, da jih imenujejo z imenom in priimkom ter jih takoj prijavijo pristojnim organom. To je dolžnost.", konec navedka. Najbrž se s tem vašim stališčem izpred dveh let strinjate še vedno oziroma, če se ne, me zanima vaše stališče zdaj in ali boste pozvali torej vse, da prijavijo koruptivna dejanja, predvsem pa ali boste kot ministrica za pravosodje za časa, po našem mnenju, najbolj koruptivne Vlade v zgodovini Slovenije, prijavili sume na koruptivna dejanja vašega bodočega šefa, vaših strankarskih kolegov, ministrov in ministric, in tudi seveda drugih ministrov v tej razširjeni sestavi Vlade, torej imate kar nekaj dela, kajti ministrov je 19. Torej, ali boste potem tudi to javno naznanili in seveda, ali boste korupcijo tudi s svojim dejanjem zatrli v vsej svoji meri. To je moje naslednje vprašanje.

Potem pa glede odgovornosti v pravosodju. Kako boste z zakonodajnimi rešitvami in tudi z javno izraženim stališčem opozarjali sodnike, sodstvo v primeru hujših napak, to pomeni, če en sodnik ali pa, zaradi mene, tudi državni tožilec, odvetnik, naredi več očitnih napak v času svojega delovanja, ali menite, da je še primeren za nadaljevanje svoje zelo pomembne funkcije in kako pač menite, kako lahko z zakonodajnimi spremembami to rešujemo.

Potem me čisto zanima glede človekovih pravic. Ali podpirate zbiranja drugače mislečih? Zakaj to sprašujem? Še enega vašega tvita se bom dotaknil, ki se glasi takole, samo minutko, to je pa iz 22. decembra 2021 in navajam: "Poslušam DZ, ko poslanec govori o pohodu za življenje in protestom proti življenju zastrašujoče, drage kolegice, ne spati! Še en tak mandat pa bomo imeli tudi v Sloveniji pravno drugače urejeno odločanje o rojstvu, svobodno, vprašaj, odkrito napovedujejo, da ne.", konec navedka. To pomeni, zdaj tukaj ste sicer kot opozicija nekako protestirali proti enemu pohodu za življenje, in moje konkretno vprašanje, ali boste podpirali tudi kot pravosodna ministrica zbiranje drugače mislečih in jih boste kot pravosodna ministrica pod katero spada tudi resor spoštovanja človekovih pravic, te manjšine zaščitili.

Potem konkretno vprašanje naprej je. Ali bo vaš generalni sekretar na ministrstvu gospod Gojkovič ali lahko postrežete z imeni vašega generalnega sekretarja in seveda ob tem tudi, ali lahko postrežete z imeni državnih sekretarjev.

In morda še zadnje vprašanje v tem sklopu, kar se tiče mene. Ali menite, da je aktualna Vlada koruptivna ali ne? Torej, to je moje konkretno vprašanje. In predvsem pa, kako komentirate pomilostitve tihotapcev ilegalnih migrantov, torej to so dejanja aktualne predsednice Nataše Pirc Musar. Sami ste navajali, da je, da so v zaporih, se pravi, da je prostorska stiska v zaporih predvsem na račun teh zaprtih ljudi. Zdaj najbrž predsednica republike s temi pomilostitvami lahko tudi reče, da rešuje prostorsko stisko prenatrpanih zaporov, ampak seveda to je signal za tihotapce, da se v Sloveniji to splača in me zanima, ali podpirate njeno stališče v tem primeru?

Zdaj, na koncu ste se pa navezali tudi na medijsko svobodo. Zdaj, seveda to ni del po 37. členu Zakona o državni upravi, ampak spoštovana predsedujoča, temu odboru, dovolite mi, da tudi vprašam, konkretno kandidatko, ker ste se navezali, da boste ščitili novinarje oziroma svobodo do medijskega izražanja. Kako komentirate, da je v tem Državnem zboru ustanovljena seveda z glasovi vladajoče koalicije tudi vaše stranke komisija za ustrahovanje, preganjanje desnosredinskih medijev. Ali se vam zdi to v 21. stoletju pravilno ali ne?

In nenazadnje potem tudi vaš osebni pogled na novelo oziroma na nov Zakon o medijih. Ali ga podpirate ali ne? To govorim zaradi tega, ker ste se sami navezali na medijsko svobodo. In še zadnje vprašanje: Ali še vedno podpirate 131 od 137 zavez glasu ljudstva? Vaša stranka je pred volitvami dejala, da podpira kar veliko večino zavez glasu ljudstva in me zanima, ali še vedno podpirate, kot tudi zdaj del izvršilne veje oblasti oz. ali boste podpirali teh 131 zavez.

Toliko za sedaj. Hvala lepa za vse odgovore.