Govor

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, vsi vabljeni, predvsem vabljene in prisotni na današnji seji odbora prav lepo pozdravljeni.

Pričenjam 39. nujno sejo Odbora za zdravstvo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena in drugega odstavka 48. člena Poslovnika Državnega zbora. Obveščam vas, da so zadržani oziroma se seje ne morejo udeležiti in sicer je to član naš kolega dr. Franc Trček. Na seji kot nadomestni člani s pooblastilom pa sodelujejo: Suzana Lep Šimenko namesto mag. Karmen Furman in pa Monika Gregorič, ki pa prihaja iz kvote Poslanske skupine SMC.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje dne 7. 7. 2020 ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora, in sicer Predlog stališča Republike Slovenije do predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostavitvi programa za ukrepe Unije na področju zdravja za obdobje 2021-2027 in razveljavitvi Uredbe (EU) št. 282/2014 (Program EU za zdravje). Gradivo je bilo 2. 7. 2020 tudi objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora.

Ker do pričetka seje ni bilo predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O VZPOSTAVITVI PROGRAMA ZA UKREPE UNIJE NA PODROČJU ZDRAVJA ZA OBDOBJE 2021-2027 IN RAZVELJAVITVI UREDBE (EU) ŠT. 282/2014 (PROGRAM EU ZA ZDRAVJE). Vlada je na podlagi 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zahtevah EU posredovala v Državni zbor navedeni predlog stališča. Odbor navedeno gradivo obravnava v skladu s prvim in drugim odstavkom 154.h člena Poslovnika Državnega zbora in Odboru za EU zadeve posreduje potem tudi svoje mnenje.

Vabljeni so danes Ministrstvo za zdravje z nami je državna sekretarka doc. dr. Jerneja Farkaš Lainšček, ki bo nekako tudi prosim za predstavitev in utemeljitev predloga stališča Republike Slovenije. Izvolite, beseda je vaša.