Govor

Hvala lepa za predstavitev. Mene zanima, če bo ta nova uredba oz. kako bo ta nova uredba prispevala k temu, da bodo farmacevtske firme v Evropi lahko manj odvisne od dobavnih verig iz tretjega sveta. Ali bo ta uredba kaj pomagala?

Drugo me zanima. Ali bo na osnovi te uredbe dobila farmacevtska industrija v Evropi kakšen razvojni pospešek inovacij? Vemo, da dajo velike farmacevtske družbe tipično po več kot 10 milijard dolarjev razvoja na svojem področju, pa me zanima, ali bo, ali bo ta predlog uredbe kaj to naslovil. Potem pa, ali bo ta uredba tudi kaj pomagala, da se bodo, da se bo več delalo na novih zdravilih za resne okužbe, recimo za bolnišnične okužbe. Ali pa ali bo ta uredba kaj pomagala, da se bodo hitreje razvijala zdravila proti raku?

Potem imam pa vprašanje, direktno, če lahko majčkeno več poveste, kaj stoji za tem izrazom, ki je zame neznan, Uredba o zdravilih sirotah. Nisem si vzel časa, da bi pogledal kaj to originalno pomeni. Kaj to pomeni? In pa kaj je mišljeno pod regulatorni peskovnik, kaj se bo, zakaj je to predvideno in, ali gre tu za kakšne bližnjice pri licenciranju posameznih zdravil. Hvala lepa.