Govor

Sašo Rebolj

Pozdravljeni.

Da se preveč ne ponavljam, moram reči, da smo bili precej negativno presenečeni, predvsem zaradi tega, ker se je na seznamu znašel, za naše območje je pa sporen satelitski urgentni center v Domžalah za vzpostavitev, kjer ga mi kriteriji niso popolnoma jasni. Tu je treba vedeti veliko. Veliko se je govorilo o razdalji med urgentnimi centri in satelitskimi urgentnimi centri. To je zračna črta, 11 km je, samo v Domžale, oz. 13 km po cesti, to je po moje najbližji satelitski urgentni center v katerikoli bolnici. Tukaj seveda, to vzbuja sume ali je šlo res za strokovne kriterije ali je šlo mogoče za nekaj, za nekaj drugega. Nočem seveda presojati načina izbora satelitskega urgentnega centra v Domžalah. Mislim pa, da pa v razmislek vseeno ni nepomemben podatek, da je direktorica Zdravstvenega doma Domžale zaposlena na Ministrstvu za zdravje. Tako da tukaj je sigurno ena taka stvar ali so bili izključno strokovni kriteriji ali je tukaj še kakšen drug kriterij. Dejansko je, med Domžalami in Kamnikom je razdalja enaka kot med Domžalami in oz. med urgenco Domžale in urgentnim centrom v Ljubljani. Zdaj, če pogledamo, kjer je predviden naslednji satelitski urgentni center od Domžal je to Velenje ali pa Celje, zdaj pa poglejmo, koliko je od Domžal do Velenja, je to hudo daleč.

Druga stvar je bila, kar nas je postavilo v neko stisko kako pravzaprav komentirati vzpostavitev tega urgentnega centra oz. strokovno argumentirati, ker analize mi v resnici nismo videli. Veliko se je operiralo z nekim površino in z nekim številom prebivalcev. Ampak po drugi strani, če je namen vzpostavitve satelitskih urgentnih centrov predvsem zmanjšati naval na urgentne centre, konkretno govorimo o urgentnem centru v Ljubljani, bi seveda pričakovali, da je bila opravljena neka analiza: koliko posameznih stanj ta bo ta satelitski urgentni center v Domžalah obravnaval. Tu govorimo o poškodbah, imamo internistična, imamo nevrološko stanje, imamo pediatrijo in koliko bo ta tehnična opremljenost tega satelitskega urgentnega centra dejansko zmanjšala pritisk pacientov na urgentni center v Ljubljani. Treba je vedeti, da seveda ni vse, zelo veliko se govori o tem, ja, da neke lokalne urgence nimajo zadosti, zadosti tehničnih kapacitet in, ne vem, medicinske diagnostike, ampak je treba vedeti, da pacienti, ki potrebujejo hospitalizacijo, bodo še vedno šli v bolnico, pacienti, ki potrebujejo operacijo, ki potrebujejo mavec, bodo šli ravno tako še vedno v bolnico, pacienti, ki imajo zlomljene ure, bodo šli tudi še vedno v bolnico. Seveda ta vzpostavitev teh satelitov, v bistvu ni nikjer ni zavedeno koliko recimo se na primeru Domžal zmanjša pritisk na Urgentni center v Ljubljani, poleg seveda tega, da je lokacija tega satelita strašno sumljiva še posebej, če pogledamo razporeditev. Saj mislim, da je en preprost pogled na karto precej jasen, kako so razporejeni sateliti, ki je, potem tak velik zobec tja proti Ljubljani v primeru, v primeru Domžal. To nam je sigurno vzbujalo sume.

Druga stvar je, kar sta omenila oba župana, kaj bo potem. Mi bi nekako želeli nekako dolgoročno predvideno mrežo, ki bi zagotavljala, kaj pravzaprav počnejo enote z VOS-om. Se pravi, na primeru, to kar počnemo sedaj je super. Tudi sam VOS se meni ne zdi problematičen, je pa seveda hudo problematično od tega, da mi ne vemo kaj bo po vzpostavitvi recimo satelitskega urgentnega centra v Domžalah, ker namreč ne vemo ali bomo zdaj mi kaj paciente transportirali v Domžale in tam bodo transportirani naprej ali bodo Domžale skrbele za svoj teren pa mi za svojega. Tako da je tukaj kaj je vloga posameznih enot, se je tukaj nekako porazgubila sled, kako pravzaprav so si odločevalci ta sistem pravzaprav zamislili. To mi strašno pogrešamo in smo seveda v stiski tudi pri komentiranju teh odločitev, ker enostavno niti ne vemo kako je sistem zamišljen niti kakšne tehnične kapacitete naj bi posamezni satelitski urgentni centri imeli. Govori se veliko o rentgenu, da bi imeli rentgen 24h na dan. Okej, super, ampak koliko napotitev bo zaradi tega rentgena, manj? Ali ta, ne vem, rentgen, če bo rentgen opravičuje ne vem, zaposlitev pet rentgenskih specialistov radiologov ali pa še pet rentgenskih inženirjev, ki bodo to slikanje opravljali? Bi pač pričakoval, da se ta analiza opravi, oz. da se nam jo predstavi. Predvidevam, da je vendarle nekako narejena bila, da se sploh da presojati o tem ali je, ne vem, to upravičeno oz. ali to pacientom nekega območja dejansko prinese neko korist in razbremenjuje urgentni center v konkretnem primeru Ljubljana, ker priznam, da seveda ni humana obravnava, če tam čakaš ne vem koliko pa zaradi preobremenitve osebja. Tako da predvsem to so tiste stvari, ki so naša travma. Mi si želimo organizirati nujno medicinsko pomoč na Kamniškem na dolgi rok. Tudi v vsem tem času smo to delali in v končni fazi mi razpolagamo s 4 ambulantami, imamo 20, 21 zaposlenih trenutno na nujni medicinski pomoči in si seveda želimo, da lahko planiramo, da vemo, kaj se nabavlja in nas to seveda vznemirja, če smo lahko v to prepričanje v ta sistem samo za čas trajanja uredbe, mi bi pač želeli kako dolgoročno mislim, mreža izgledati. Ima pa seveda primer Kamnika dolgo brado, to sva se že z gospodom Kordišem kar nekaj pogovarjala. Iz leta 2015 se soočamo s takimi in drugačnimi tegobami na temo naše urgence in bi končno mi že radi, da je enkrat ta sistem dokončen, da mi lahko dolgoročno planiramo naše kapacitete in vzpostavimo pač sistem za katerega še vedno mislim, da je odlično funkcionira na našem področju. Hvala lepa.