Govor

Hvala lepa vsem trem članom komisije. Na podlagi tega izida glasovanja ugotavljam, da smo določili kandidatko, ki jo bomo vključili v besedilo predloga sklepa in jo bomo posredovali v odločitev Državnemu zboru. Predlog sklepa pa se glasi: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se za članico Statističnega sveta Republike Slovenije za dobo štirih let imenuje Uršula Zore Tavčar. Mandat začne teči s 23. marcem 2024.

Glasujemo. Za je glasovalo 11 poslank in poslancev, nihče proti.

(Za je glasovalo 11.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 3A. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE, PREDLOG SKLEPA O SPREMEMBI SKLEPA O SESTAVI IN IMENOVANJU PREDSEDNICE, PODPREDSEDNIKA, ČLANOV IN NAMESTNIKOV ČLANOV PREISKOVALNE KOMISIJE O UGOTAVLJANJU POLITIČNE ODGOVORNOSTI NOSILCEV JAVNIH FUNKCIJ ZARADI DOMNEVNEGA NEZAKONITEGA FINANCIRANJA POLITIČNIH STRANK IN STRANKARSKE POLITIČNE PROPAGANDE V MEDIJIH PRED IN MED VOLITVAMI POSLANCEV V DRŽAVNI ZBOR LETA 2022 S FINANČNIMI SREDSTVI PODJETIJ V DRŽAVNI LASTI, DRŽAVNIH INSTITUCIJ TER SUBJEKTOV IZ TUJINE.

Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli predlog Poslanske skupine Svoboda z dne 27. februar 2024 in delovno besedilo predloga sklepa z dne 27. februar 2024 skladno s sklepom o sestavi in imenovanju predsednice, podpredsednika, članov in namestnikov članov navedene preiskovalne komisije ima Poslanska skupina Svoboda v preiskovalni komisiji dva člana in dva namestnika člana, pri čemer eno namestniško mesto zaseda Tine Novak. Poslanska skupina Svoboda predlaga, da se v preiskovalni komisiji z mesta namestnika člana razreši Tine Novak in se namesto njega za člana oz. za namestnika člana imenuje Jernej Žnidaršič. Skladno s tem predlogom je pripravljeno tudi delovno besedilo predloga sklepa. Bi želel kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Torej dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme Sklep o spremembi Sklepa o sestavi in imenovanju predsednice, podpredsednika, članov in namestnikov članov navedene preiskovalne komisije v predlaganem besedilu.

Glasujemo. Za je glasovalo 17 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 17.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

In sedaj še 4. točka dnevnega reda, to pa je nadzor po 21. členu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Gradivo ste, zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal sistem UDIS. V okviru te točke bomo obravnavali nadzor nad premoženjskim stanjem namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, Davida Lapornika. 21. člen Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije namreč določa, da Državni zbor izvaja svoje pristojnosti glede nadzora nad predsednikom in namestnikoma predsednika Komisije za preprečevanje korupcije smiselno uporabo določb tega zakona. Zavezanci za prijavo premoženjskega stanja morajo skladno s prvim odstavkom 43. člena zakona vsako spremembo v premoženjskem stanju sporočiti pristojnemu organu najkasneje do 31. januarja v naslednjem letu po nastanku spremembe. Namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije David Lapornik je poročal o spremembah premoženjskega stanja v preteklem letu, gradivo, torej podatke na obrazu za prijavo spremembe premoženjskega stanja zavezanca z dne 23. januar 2024 imate v varovanem predalu sistemu UDIS. Ali želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Torej dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa: Mandatno-volilna komisija se je na podlagi 21. člena v povezavi s prvim odstavkom 43. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije seznanila s podatki namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, Davida Lapornika posredovanimi na obrazu za prijavo spremembe premoženjskega stanja zavezanca z dne 23. januar 2024 ter nanje nima pripomb.

Glasujemo. Za je glasovalo 16 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 16.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda. Zaključujem tudi 20. sejo Mandatno-volilne komisije in vam želim uspešno delo.