Govor

Hvala lepa. Odpiram razpravo. Ugotavljam, da ni želje po razpravi, Torej zaključujem in prehajamo na glasovanje. Predlog sklepa se glasi: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajnega sodnika na Okrajnem sodišču v Mariboru izvoli Tomaž Bauman.

Glasujemo. Za je glasovalo 11 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 11.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda. Gospodu Razdrihu pa se zahvaljujem za sodelovanje. Nasvidenje!

Pričenjamo s 3. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO PA JE, PREDLOG SKLEPA O IMENOVANJU ČLANICE ALI ČLANA STATISTIČNEGA SVETA REPUBLIKE SLOVENIJE.

Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli poziv poslanskim skupinam, delovno besedilo predloga sklepa in seznam predlaganih kandidatov. Predloga Poslanske skupine SDS in Poslanske skupine Svoboda za člana oz. članico Statističnega sveta, ki ste ju, zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal sistemu UDIS. Skladno s 14. odstavkom Zakona o državni statistiki so člani Statističnega sveta tudi trije predstavniki Državnega zbora. Njihov mandat traja štiri leta. Dosedanji članici statističnega sveta gospe Uršuli Zore Tavčar 22. marca 2024 poteče mandat, zato je Mandatno-volilna komisija na 19. seji sprejela sklep, da pozove poslanske skupine k posredovanju predlogov kandidatov za članico ali člana Statističnega sveta za novo štiriletno mandatno obdobje. V roku je Mandatno-volilna komisija prejela predlog poslanske skupine SDS, ki za člana predlaga poslanca Andreja Hoivika, in pa predlog Poslanske skupine Svoboda, ki za članico predlaga generalno sekretarko Državnega zbora, gospo Uršulo Zore Tavčar. Odpiram razpravo o predlaganih kandidatih. Ni želje po razpravi. Torej prehajamo na določitev kandidatke oz. kandidata. Glede na to, da sta kandidata dva bomo glasovali z glasovnico, torej za eno funkcijo. Zato predlagam, da glasovanje vodi komisija, ki bo sestavljena na naslednji način: mag. Alma Intihar, Poslanska skupina Svoboda kot predsedujoča, potem Janez Cigler Kralj, Nova Slovenija kot član in Rado Gladek, SDS kot član. Pričenjam glasovanje o sestavi te komisije.

Glasujemo. Za je glasovalo 17 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 17.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovnici sta torej navedena dva kandidata, izmed katerih bomo določili enega, torej pod zaporedno številko ena je to Andrej Hoivik in pod zaporedno številko dve Uršula Zore Tavčar. Mandatno-volilna komisija bo odločala z večino opredeljenih glasov članov komisije. Samo še sekundo, prosim. Predlagana kandidata sta na glasovnici navedena po abecednem vrstnem redu, glasuje se tako, da se obkroži zaporedna številka pred priimkom predlaganega kandidata. Glasovnica na kateri bo obkrožen več kot en kandidat, ne bo veljavna. Tudi ne bo veljavna glasovnica, ki ne bo izpolnjena, ali takšna, iz katere volja poslanca ne bo jasno razvidna. Določen bo tisti kandidat, ki bo prejel najvišje število glasov članov Mandatno-volilne komisije. Prosim sedaj komisijo, da razdeli glasovnice. Glasovanje bo trajalo pet minut in bomo rekli do 9.20.

Prekinjam torej sejo do 9.20. Po končanem glasovanju bomo sejo nadaljevali. Prosim komisijo da pristopi k razdelitvi glasovnic.