Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam! Začenjamo 20. nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost in mladino. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: poslanec Damijan Zrim, poslanec Tomaž Lisec. Na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo naslednje poslanke oziroma poslanci: namesto poslanke Katarine Štravs je z nami poslanec Jurij Lep. Drugih pooblastil zaenkrat ni.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - SKRB VZBUJAJOČI REZULTATI RAZISKAVE PISA 2022.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je 8. 12. 2023 vložila zahtevo za sklic nujne seje. Odbor za izobraževanje, znanost in mladino z navedeno točko dnevnega reda. Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem.

Na sejo so bili vabljeni: Alenka Helbl v imenu predlagatelja, dr. Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje, Pedagoški inštitut, Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje, Strokovni svet Republike Slovenije za poklicno in strokovno izobraževanje, Nacionalni svet za bralno pismenost, Delovna skupina za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja za obdobje 2023- 2033 in Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Za predstavitev zahteve dajem najprej besedo predstavnici predlagatelja, in sicer poslanki Alenki Helbl. Alenka, beseda je tvoja.