Govor

Hvala za besedo.

Lep pozdrav vsem skupaj!

Vlada podaja z vidika izvršilne veje oblasti naslednje mnenje v zvezi z zadržanjem izvajanja 36.b, c in člena Zakona o zaščiti živali, in sicer gre za člene, ki v vsebino zakona vnašajo institut kvalificiranih prijaviteljev in začasno zadržanje zgoraj naštetih členov nima neposrednega vpliva na sam institut kvalificiranega prijavitelja. Le-ta se lahko vzpostavi šele, ko so kvalificirani prijavitelji ustrezno usposobljeni in opravijo predpisan izpit, za kar je potrebno sprejeti podzakonski predpis, ki bo določal način in vsebino opravljanja izpita.

V zvezi z zadržanjem tretje alineje 43. člena pa pojasnjujem, da bi organ nadzora s tem izgubil bistveni nadzorni instrument, ki mu omogoča, da v najhujših primerih mučenja živali le-te odvzame in s tem prepreči njihovo nadaljnje trpljenje. Zadržanje te določbe lahko povzroči, da bodo nevestni skrbniki živali namenoma ali iz malomarnosti zmanjšali dolžno skrbnost za dobrobit živali, vedoč, da jim nadzorni organ kljub hudim kršitvam zakonodaje ne bo mogel izreči ukrepa trajnega odvzema.

Vlada ne nasprotuje delnemu zadržanju tretje alineje 43. člena, in sicer, če sodišče zadrži samo tisti del, ki določa namen uporabe kupnine in s tem upravičence do kupnine od trajno odvzetih in prodanih živali. Zadržanje samo tega dela bi omogočilo nemoteno ukrepanje pristojnih organov v primeru hudih kršitev zakonodaje.

Hvala.