Govor

Spoštovane in spoštovani, lepo pozdravljeni! Začenjam 25. nujno sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Obveščam vas, da se je za današnjo sejo opravičila poslanka Alenka Helbl in da poslanka Iva Dimic nadomešča poslanca Jožeta Horvata.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje 15. decembra ste prejeli naslednji dnevni red: Zahteva Državnega sveta Republike Slovenije za oceno ustavnosti 36.b, c in č člena ter tretje alineje 43. člena Zakona o zaščiti živali, predlog za začasno zadržanje izvrševanja izpodbijanih določb. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen dnevni red takšen, kot ste ga dobili s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA.

(Naslov točke je takšen, kot sem ga ravnokar prebrala, zato gremo dalje.)

Ustavno sodišče je Državnemu zboru zahtevo Državnega sveta s predlogom za začasno zadržanje izvrševanja izpodbijanih določb posredovalo 8. decembra letos. Za izjavitev glede predloga za začasno zadržanje izvrševanja izpodbijanih določb mu je določilo osemdnevni rok, ki poteče danes, ker je danes tudi prvi delovni dan po dnevu, ko je v resnici rok potekel v soboto.

Odboru sta bila v zvezi z zahtevo posredovani mnenji Vlade in Zakonodajno-pravne službe, zato so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo.

V skladu z 265. členom Poslovnika Državnega zbora bo odbor kot matično delovno telo podal svoje mnenje.

Gradivo k tej točki dnevnega reda je objavljeno s sklicem, in sicer Zahteva za oceno ustavnosti s predlogom za začasno zadržanje izvršitev izpodbijanih določb z dne 8. decembra 2023 in mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 13. decembra letos in mnenje Vlade z dne 14. decembra 2023.

Na sejo so bili povabljeni: Zakonodajno-pravna služba in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, katerega predstavnice prav lepo pozdravljam.

Prehajamo na obravnavo. In sicer najprej dajem besedo predstavnici Zakonodajno-pravne službe, gospe Sladjani Ješić. Izvolite.