Govor

Najlepša hvala za besedo.

Se mi zdi kar malo prav, da kakšno rečemo, če ne, bomo prehitro zaključili to sejo in nekateri še kave ne bodo mogli popiti.

Obžalujem, da danes ni ministrice z nami, je pa državni sekretar. Tako sprašujem naslednje. Glejte, na Meddržavnem sodišču v Haagu se je pred kratkim, kot veste, začela javna obravnava glede tožbe Južne Afrike zoper Izrael. Južna Afrika torej Izrael obtožuje genocidnih dejanj nad Palestinci v Gazi. Zdaj, kolikor je po poročanju znano, Izrael in ZDA so se odzvali in obtožbe zavračajo in tudi pravijo, da so neutemeljene. Zahodne države do sedaj niso izoblikovale nekega stališča do tega, so zelo previdne pri kakršnihkoli izjavah, kar je, po mojem mnenju, tudi zelo modro v tej situaciji. Trenutni vodja misije v Varnostnem svetu, gospod Samuel Žbogar, je pred časom dejal, da Slovenija z velikim zanimanjem, če tako rečem, gleda na to tožbo. Mene zanima, kaj natančno to pomeni, kakšna je pozicija Slovenije v tem primeru.

Če bi bila ministrica tukaj, bi jo pa še vprašala glede izjav na CNN, ki jih je podala pred kratkim v zvezi s tem. Rekla je namreč naslednje (citiram): »V Gazi se soočamo s kršitvami mednarodnega prava in prava človekovih pravic, kar je jasno.« (Konec citata.) Torej, spoštovana gospa ministrica je de facto s tem na nek način že zaključila tožbo v Haagu, če prav razumem, ker je jasno povedala in se postavila na… pač, jasno ugotovila, kaj se je tam zgodilo. Zdaj me pa zanima, ali je to nastop, ki je bil usklajen tako s predsednikom, predsednico države kot s predsednikom Vlade, ali je to osebno stališče zunanje ministrice, torej, ali je bilo to mnenje zastopano v imenu države. Meni se zdi to pomembno, zaradi tega, ker tudi zunanjepolitični odbor ni o teh ali takšnih formulacijah ničesar vedel. Se mi zdi pa prav, da v tako pomembnih situacijah, ki se zdaj odvijajo, ko imamo dve vojni žarišči, da vendarle nekaj več rečemo o tem, in da vemo, ali je nekaj izrečeno v imenu države in usklajeno s ključnimi akterji na tem področju, torej tudi s predsednikom Vlade in predsednikom države, ali pa je bila to neka solo akcija, če tako rečem, zunanje ministrice. Pa bi prosila za odgovor. Najlepša hvala.