Govor

Dobro jutro, spoštovane kolegice in spoštovani kolegi! Začenjam 53. sejo Odbora za zunanjo politiko.

Obveščam vas, da so zadržani oziroma na seji kot nadomestni člani in članice sodelujejo naslednji člani, tako sem prejel opravičila, in sicer, da je opravičen dr. Anže Logar, opravičen je tudi poslanec Janez Janša. Imamo pa tudi dve pooblastili oziroma še eno opravičilo imamo, in sicer dr. Matej Tašner Vatovec in mag. Matej Tonin. Hkrati pa na seji s pooblastili sodelujejo naslednje poslanke in poslanci, in sicer: poslanka Sara Žibrat nadomešča poslanca mag. Deana Premika, poslanka Sandra Gazinkovski nadomešča poslanko Tamaro Vonta in poslanka Alenka Helbl nadomešča poslanca Franca Breznika. Lepo pozdravljam vse navzoče!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje. Ker nisem prejel predlogov za njegovo širitev, je določen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - VPRAŠANJA IN POBUDE ČLANOV ODBORA ZA ZUNANJO POLITIKO.

Kot ste seznanjeni, je točka uvrščena na dnevni red rednih sej Odbora za zunanjo politiko na podlagi prvega odstavka 3. člena Zakona o zunanjih zadevah. Tako kot vedno bi zbrali en sklop vprašanj, potem pa bi besedo za odgovore predal državnemu sekretarju. Odveč je, da ponavljam pravila glede postavljanja vprašanj, tri minute in potem dopolnitev dve minuti in lahko postavi dve vprašanji in tako naprej. Mislim, da nam je to že vse jasno, tako ne bi tega posebej bral. Zato tukaj na tem mestu sprašujem kolegice in kolege, ali želi kdo besedo? Izvolite, spoštovana kolegica Eva Irgl.