Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, spoštovani vsi vabljeni gostje! Začenjam 27. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Obveščam vas glede zadržanosti, in sicer: Vida Čadonič Špelič nadomešča poslanca Aleksandra Reberška in Lenart Žavbi nadomešča poslanko Moniko Pekošak. Ostalih opravičil pa ni. Ker v poslovniškem roku ni bilo podanih predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - SPORNO POSLOVANJE PREDSEDNIKA VLADE DR. ROBERTA GOLOBA PREKO PODJETJA STAR SOLAR Z DRŽAVNO ENERGETSKO DRUŽBO BORZEN.

Poslanska skupina NSi je 15. 1. 2024 na Komisijo za nadzor javnih financ naslovila zahtevo za sklic nujne seje z navedeno točko dnevnega reda. Kot gradivo k točki ste prejeli zahtevo Poslanske skupine Nove Slovenije - Krščanski demokrati s predlogi sklepov, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje. K točki dnevnega reda so bili vabljeni: mag. Janez Žakelj kot predstavnik Poslanske skupine NSi, ki je danes odsoten, dr. Robert Golob, predsednik Vlade, pri čemer me je vodja Kabineta predsednika Vlade pisno obvestila, da se predsednik Vlade seje ne bo udeležil, in tudi navedla razloge za njegovo odločitev; če je želja, lahko te razloge preberem v nadaljevanju, sicer pa je to objavljeno na straneh Državnega zbora. Vabljen je tudi dr. Robert Šumi, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, nadomešča ga namestnik, gospod David Lapornik, in gospa Mojca Kert, direktorica družbe Borzen, operater trga z elektriko, ki se je zaradi zdravstvenih razlogov opravičila, s pooblastilom jo nadomešča gospod Janez Zemljak, vodja Službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve. Vse prisotne še enkrat lepo pozdravljam!

Naj povem, kako bo potekala ta točka dnevnega reda. Jaz bom dal uvodoma besedo predla26

gatelju, da predstavi izhodišča in razloge, zakaj sklic seje na to temo. Po drugi strani pa moram povedati, da smo že drugič prejeli opravičilo predsednika Vlade na to temo iz navedenih razlogov. In ponovno je nesmiselno, da govorimo in razpravljamo brez tega, da slišimo predsednika Vlade. Zaradi tega bom v nadaljevanju ponovno sejo prekinil in dal tretjič priložnost za udeležbo. Če tretjič do udeležbe ne pride - mi na Komisiji za nadzor javnih financ nimamo v poslovniku tega, kar imajo preiskovalne komisije, torej tudi prisilno privedbo -, bomo pač sprejeli sklepe, ki so pripravljeni v takšni obliki, da bodo aktualni, na naslednji seji.

Zdaj dajem besedo predstavniku predlagatelja. Izvolite.