Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam. Začenjamo 21. nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost in mladino.

Obveščam vas, da so na današnji seji nadomestni člani in članice odbora sicer s pooblastili, namesto poslanke Ive Dimic sodeluje Aleksander Reberšek ter namesto Mirjam Bon Klanjšček je danes prisoten Miroslav Gregorič.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovnem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem 64/1 3. člen.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - ZAKAJ ZASEBNI VRTCI MOTIJO VLADO REPUBLIKE SLOVENIJE?

Poslanska skupina Slovenska demokratska stranka je 18. 1. 2024 vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za izobraževanje, znanost in mladino z navedeno točko dnevnega reda.

Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem. Dodatno ste članice in člani danes prejeli še stališče Skupnosti občin Slovenije v zvezi s financiranjem zasebnih vrtcev, ki je objavljeno tudi na e-klopi.

Na sejo so vabljeni, to, kar je razvidno tudi iz sklica, in sicer: Alenka Helbl v imenu predlagatelja, dr. Robert Golob (predsednik Vlade Republike Slovenije), ki je opravičil svojo odsotnost, dr. Darjo Felda (minister za vzgojo in izobraževanje), delovna skupina za pripravo predloga sprememb in dopolnitev zakona o vrtcih, Iniciativa staršev otrok v zasebnih vrtcih, Združenje zasebnih vrtcev Slovenije ter Skupnost zasebnih varuhov predšolskih otrok. Dodatno so vabljeni še na sejo: gospa Marija Fabčič (vodja Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje mestne uprave Mestne občine Ljubljana) in gospod Marko Balažic. Balažič? / oglašanje iz dvorane/ C? Se opravičujem.

Za predstavitev zahteve dajem najprej besedo predstavnici predlagatelja, in sicer poslanki Alenki Helbl. Alenka, beseda je tvoja.