Govor

Ingrid Kovač Brus

Dober dan. Hvala lepa, gospa predsednica.

Hvala lepa vsem članom Odbora za kulturo, da ste težave, ki jih imamo na programu Ars, zaznali za dovolj velike, da ste sklicali sejo. Hvala lepa tudi gospe Dimic, ki je dovolj dobro, zelo dobro predstavila težave, ki jih imamo. Tako da jaz nekaterih stvari ne bi ponavljala, bi pa želela poudariti nekaj reči.

Najprej, decembra, ko smo dokončno ugotovili, kako zelo malo denarja bomo imeli v letu 2024, nam v resnici ni preostalo drugega, kot da napišemo najbolj resno pismo vsem svojim nadrejenim in kulturni javnosti. Tukaj bi vas opozorila na material na strani dve. Tu je ena tabela, že prej je gospa Dimic iz nje brala tretji in četrti stolpec. Jaz bi vas opozorila še na drugi stolpec. Tukaj gre, kot so že moji predhodniki govorili, res za nek proces, ki traja, traja že dolgo. Če pogledamo samo literarni program: dolgoletno povprečje je bilo 700 novih oddaj, povprečje zadnjih let 450, zdaj smo na 300 in tako naprej po tabeli navzdol. Skratka, jaz kot odgovorna urednica in moje sodelavke in sodelavci uredniki enostavno nismo imeli druge možnosti, kot da na to opozorimo, sicer ne bi opravljali svojega dela.

V nadaljevanju bi se rada zahvalila Društvu slovenskih pisateljev, Društvu slovenskih skladateljev in Slovenski matici, ki je že decembra... Vse te tri organizacije in društva so zaznali resnost te težave, sklicali javno tribuno, in hvala prav vsem, ki ste se jo udeležili. Hvala vsem za pisma podpore, ki smo jih dobili. Za nas, za program Ars, pa verjamem, tudi za Radio Slovenija in za RTV Slovenija, je to bil res dokaz, da je naše delo, ki ga opravljamo, pomembno, da to ni pomembno samo za nas, ampak da širša skupnost to prav tako zaznava.

Rada bi poudarila samo še par stvari, v čem je program ARS tako zelo drugačen, pa res ne bi želeli niti za trenutek, kot je že kdo od mojih predhodnikov rekel, da najbrž ne želimo, seveda ne želimo, da bi kateremu drugemu programu ali sklopu se jemalo sredstva in se jih dajalo ARSU. Ampak ARS je tukaj poseben v smislu, ker je edini program nacionalne RTV hiše, ki ne sme pridobivati sredstev na trgu, tako imamo veliko manj možnosti, kot jih imajo drugi programi, oziroma jih skoraj nimamo.

In zdaj bi se naprej zahvalila tudi Ministrstvu za kulturo. Tako kot je gospod predstavnik že omenil, v začetku leta smo imeli sestanek, jaz mislim, da zelo konstruktiven sestanek, na katerem smo se pogovarjali o konkretnih rečeh, ker pač Ministrstvo za kulturo je krovno ministrstvo programa ARS in si želim in upam, da bomo za to krizno leto 2024 našli neke rešitve, ki bodo pač preprečile tako zelo velike krčitve, kot se napovedujejo. Kaj si želimo? Nič drugega, kot da bi imeli dovolj sredstev za tisto osnovno delovanje, ki je bilo opisano, o katerem je bilo vse zelo dobro povedano. Hkrati pa si to želimo tudi za celotno RTV. Tako res hvala lepa vsem, ki se ukvarjate s programom Ars. Hkrati bi vas pa še povabila, da nas čim več poslušate.