Govor

Goran Forbici

Hvala predsednica za besedo. Lep pozdrav vsem. Svet RTV Slovenija, ki je decembra potrdil programski in finančni načrt za 2. 24, se seveda zaveda, da je RTV največji javni medij in največja slovenska kulturna institucija. To RTV Slovenija ostaja tudi v 2024 in to kljub ali pa ravno zaradi sprejetega programskega in finančnega načrta. Dileme, na katere opozarja predlagatelj seje in dileme, na katere so v resnici opozorili decembra tudi predstavniki institucij, ki so danes tudi, so dileme s katerimi se je ukvarjal, ne samo decembra, pač pa že od poletja naprej svet, tudi uprava. Nenazadnje vsi skupaj smo delili skrbi, ki jih danes izreka predlagatelj, decembra pa jih je tudi zunanja javnost. Verjemite odločati se med slabimi možnostmi ni ravno veselo početje. Rezi so, kot je pred mano povedal predsednik uprave, doleteli vsa področja in vse medije, ki delujejo pod okriljem RTV Slovenija. Kjerkoli smo kaj hoteli dodati ali pa celo dodati, je bilo ponekod treba vzeti. Pred natanko dvema mesecema, 6. decembra, sem tu podrobneje pojasnil razloge za slabo finančno stanje v hiši. Ne bom se ponavljal. Bistvo pa je, kot je pred mano dejal predsednik uprave, da se z enako vsoto denarja kot pred desetimi leti zaradi inflacije cen in rasti plač ni mogoče delati enakega ali pa, če hočete, enako kvalitetnega programa kot pred desetimi leti, sploh ker hišne srebrnine, se pravi, delnic Eutelsata, s katerimi je zavod več kot desetletje pokrival izpade, ni več. Ne glede na to, smo v svetu RTV vztrajali, da je treba tudi pri okrnjenem programu zagotoviti kakovostno izvajanje javne službe, zato je produkcija oziroma bo produkcija tudi v 2024 še vedno bogata in raznovrstna. Zagotavljam lahko, in to si lahko pogledajo vsi, ki odprejo letošnji programski načrt, da RTV svojim gledalcem, poslušalcem in bralcem, še naprej ponuja kakovosten informativni program, kakovostne prenosa športa, mladinske oddaje, kakovostno glasbo in tudi nenazadnje kakovostno pokriva kulturo in umetnost. Drži, da je ponekod izpad oddaj ali pa njihovega števila malce večji kot v kakem drugem uredništvu, ampak na splošno je bilo varčevanje, če mu tako rečem, precej uravnoteženo, dejstvo pa je, da imajo nekatere oddaje in programi več variabilnih stroškov kot drugi in takšne oddaje so bile tudi na prepihu, pa to ne iz kakšnih ideoloških razlogov ali ker bi kdorkoli zavračal kulturo, šport, razvedrilo ali kaj podobnega, temveč preprosto zato, ker so materialni stroški zavoda kakršni pač so, plače so tudi kakršne so, zaposleni na RTV so namreč javni uslužbenci, glede zniževanja stroškov dela oziroma plač v hiši tudi ni bilo nobenega soglasja, pa tudi težko bi ga bilo hitro realizirati in posledično večina varčevanja pade na te tako imenovane variabilne stroške, kamor seveda štejejo tudi stroški zunanjih sodelavcev in zunanje produkcije.

Zdaj, ne glede na to, se seveda tudi svet enako kot uprava zaveda težav. Kdor je spremljal naše seje ali pa bral poročila z njim, se najbrž zaveda in ve, da svet pričakuje, da še pred poletjem pride tako do programskega kot finančnega rebalansa, se pravi, da se že v prve pol leta najdejo rešitve, s katerimi bo mogoče program v naslednji polovici leta okrepiti.

Preden pa zaključim pa mi dovolite samo še kratek komentar predlaganih sklepov. Takole bom rekel, v kolikor poslanci in poslanke iskreno želijo pomagati, zdaj v tem trenutku ne, sta v dani situaciji škarje in platno samo popolnoma v vaših rokah. RTV Slovenija in tudi ministrstvo za kulturo, sta trenutno zvezanih rok, kar se tiče intervencij. RTV bi lahko več denarja za ARS in glasbeno produkcijo namenila samo, če bi kakemu drugemu področju kaj vzela, športu, informativnemu programu, verskemu programu, in podobno, tega najbrž noče nihče izmed nas. Kar se pa tiče Ministrstva za kulturo, pa zakon zelo jasno določa, kako se financira RTV in kaj se plačuje iz prispevka, kaj pa sme sofinancirati državni proračun. Tudi glede tega so v resnici po tem dogovoru z Vlado, vse možnosti bolj ali manj izčrpane. Takojšnjo intervencijo lahko tako zagotovi samo takojšnja novelacija zakona. Res je, Ministrstvo za kulturo je obljubilo spremembe zakona. O teh spremembah se že pogovarja z RTV Slovenija, ampak prej kot čez eno leto se jih ni nadejati, pa še osebno bi stavil, da glede na to, da bo šlo za malce obsežnejše spremembe, te spremembe čaka referendum.

6. decembra sem na ta odbor že prinesel novelo Zakona o RTV. Ta novela oziroma predlog novele rešuje financiranje glasbene produkcije in s tem bi v resnici tudi sprostil sredstva iz prispevka, ki bi jih posledično lahko namenili tudi financiranju vsebin Arsa. Tudi danes imam en izvod s sabo, in če je torej med predlagatelji res interes za interventno reševanje težke finančne situacije, predlagam da vložijo zakon. Hvala.