Govor

Matevž Čelik Vidmar

Hvala lepa.

Lep pozdrav vsem!

Na Ministrstvu za kulturo smo zelo dobro seznanjeni s stanjem na Radioteleviziji Slovenija. Poznamo ne domneven, ampak izkazan slab finančni položaj javnega zavoda RTV Slovenija. Hvala za ta podroben opis pomena in vloge programa Ars in glasbene produkcije in hvaležni smo pravzaprav tudi vsem, ki so vstopali(?) v podporo programu Ars in to na nek način izkazuje še dodatno pomen tega programa in pravzaprav se vsi čutimo na nek način osebno povezani s tem, na Ministrstvu za kulturo pa še posebej, zaradi kulturnih vsebin, kulturnih programov in glasbene produkcije, ki jo program zagotavlja, se zavedamo tega pomena.

Zaradi slabega finančnega stanja smo se predstavniki Ministrstva za kulturo in Ministrstva za finance ob koncu leta 2023 večkrat sestali s člani uprave in kot veste je po proučitvi stanja Vlada Republike Slovenije z leti 2023 in 2024 zagotovila dodatna sredstva za financiranje programov za narodnosti in s tem povečala financiranje s strani države preko Urada za narodnosti oziroma Generalnega sekretariata Vlade.

Zdaj, vsi se zavedamo, da so to začasne rešitve in da to niso, da bodo potrebni dolgoročni in trajni ukrepi za to, da se bo dolgoletna kriza, kriza na Radioteleviziji Slovenija, ki ni od včeraj, lahko razrešila in v zvezi s tem na Ministrstvu za kulturo že pripravljamo spremembe zakonodaje, ki bodo omogočile bolj vzdržno financiranje Radiotelevizije Slovenija in tudi ohranitev programov in aktivnosti, o katerih se bomo tudi danes pogovarjali. Pri tem smo ves čas v stiku tudi s celotno, celotnim vodstvom programa Ars in smo tudi opravili sestanek z njim, prav tako pa tudi s predstavniki organizacijske enote Glasbena produkcija, pri čemer jim bomo še posebej prisluhnili tudi ob tem, ko pripravljamo navedene spremembe.

Hvala lepa.