Govor

Hvala.

/ oglašanje iz dvorane/ Je že zaključena predstavitev stališč, razprava pa ni dovoljena pred glasovanjem. Še eno pooblastilo: poslanca dr. Martina Premka nadomešča poslanka Lena Grgurevič.

Sedaj pa dajem na glasovanje predlog Poslanske skupine SDS o umiku točke z dnevnega reda.

Glasujemo. Navzočih je 15 poslank in poslancev, za je glasovalo 6 poslancev, proti pa 9.

(Za je glasovalo 6.) (Proti 9.)

Ugotavljam, da predlog za umik ni bil sprejet.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O URESNIČEVANJU KULTURNIH PRAVIC PRIPADNIKOV NARODNIH SKUPNOSTI NARODOV NEKDANJE SOCIALISTIČNE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE V REPUBLIKI SLOVENIJI.

Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, vabljeni pa so razvidni iz sklica. Bi pa še prebrala dodatno vabljene, in sicer je bil vabljen varuh človekovih pravic, ki se je opravičil, potem Svet Vlade Republike Slovenije za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji, dr. Alma Betulahu, Zveza albanskih društev v Sloveniji, Burim Nimani, namestnik pri Zvezi albanskih društev Slovenije, Fahir Gutić, Bošnjaška kulturna zveza Slovenije, Veselin Lakić, Zveza črnogorskih društev Slovenije, Gannino Kutnjak, Zveza hrvaških društev Slovenije, dr. Ilija Dimitrievski, Zveza makedonskih kulturnih društev Slovenije, Krstan Šučur, Zveza srbskih društev Slovenije, in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Rok za vlaganje amandmajev k predlogu zakona je bil 9. 2. 2024. Amandmaje so vložile poslanske skupine Svoboda, Socialni demokrati in Levica ter Poslanska skupina Slovenska demokratska stranka. Včeraj pa ste prejeli še spremembe amandmajev k predlogu zakona.

Odbor bo predlog zakona obravnaval na podlagi 126. člena Poslovnika Državnega zbora.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga.

Za dopolnilno obrazložitev dajem najprej besedo predstavnikoma predlagatelja, in sicer najprej dr. Mateju Tašnerju Vatovcu.