Govor

Spoštovane kolegice in kolegi.

Začenjamo 28. nujno sejo Odbora za zdravstvo. Vse lepo pozdravljam! Obveščam, da so zadržani in se seje ne bosta udeležila dva poslanca. In sicer poslanka Iva Dimic in poslanec Felice Žiža, ki sta se opravičila. Na seji kot nadomestni člani pa sodelujejo poslanka Alenka Helbl, ki nadomešča poslanko Alenko Jeraj, poslanec Milan Jakopovič, ki nadomešča Miho Kordiša, poslanec mag. Darko Krajnc, ki nadomešča magistra Dejana Premika, in poslanec mag. Rastislav Vrečko, ki nadomešča nezasedeno mesto.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje z dne 31. januar 2024 ste prejeli naslednji dnevni red. In sicer: Slavna časovnica zdravstvene reforme padla, kaj sedaj? Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO in edino današnjega DNEVNEGA REDA. Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je 23. januarja 2024 na Odbor za zdravstvo naslovila zahtevo za sklic nujne seje odbora z navedeno točko dnevnega reda, torej - SLAVNA ČASOVNICA ZDRAVSTVENE REFORME PADLA, KAJ SEDAJ?

Kot gradivo ste prejeli zahtevo Poslanske skupine SDS s predlogi sklepov, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje. Na seji so bili k obravnavani točki povabljeni torej predlagatelji, Poslanska skupina SDS, v imenu predlagatelja poslanka Jelka Godec, dr. Robert Golob, predsednik Vlade, dr. Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje, Danijel Bešič Loredan, nekdanji minister za zdravje in vsi podpisniki Zaveze za sodelovanje in podporo pri izvedbi zdravstvene reforme, torej poslanci, vseh treh koalicijskih poslanskih skupin. Prehajamo na obravnavo navedene zadeve. Najprej bo besedo dobila predstavnica predlagatelja Poslanske skupine SDS, ki je zahtevala sklic nujne seje. V nadaljevanju boste besedo dobili vabljeni na sejo, nato bo sledila razprava članic in članov odbora ter na koncu še odločanje o predlogu sklepov, ki jih je predlagal predlagatelj. Predajam besedo gospe Jelki Godec, da dopolni obrazložitev zahteve za sklic nujne seje ter predlogov sklepov, ki jih je pripravila Poslanska skupina SDS. Izvolite.