Govor

Vesna Humar

Hvala za vabilo. Hvala za besedo.

Jaz bi predlagala, predsedujoči, če je tako v redu, da si uvodna pojasnila razdeliva z državno sekretarko na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, gospo Andrejo Katič, ker se namreč obe ministrstvi ukvarjata s to temo. Tako da bi jaz mogoče nekaj povedala o dejavnostih v minulem obdobju in prepuščam kolegici Katičevi, da pojasni dogovore včerajšnjega, mislim, da zelo pomembnega in uspešnega sestanka v Gornjem Seniku.

Še enkrat en lep pozdrav vsem. Vsi bolj ali manj poznamo dosedanjo pot tega sporazuma med obema vladama, ki je bil sicer sprejet pred dobrima dvema letoma, ampak je bil, prvič, sprejet brez kakršnihkoli operativnih oziroma tehničnih dogovorov o izvajanju in drugič ratificiran z uredbo Vlade in ne z zakonom v Državnem zboru, kar je povzročilo precejšnje tehnične težave. Ratifikacija v Državnem zboru bi namreč avtomatično vzpostavila zakonsko oziroma pravno podlago za izvajanje tega sporazuma, medtem ko je ratifikacija z uredbo tega učinka nima. Mi smo se že julija 2022, se pravi takoj po začetku mandata te vlade, začeli intenzivno ukvarjati v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo in za kohezijo z dejavnostmi za začetek izvajanja tega sporazuma, ki je zelo pomemben za obe narodni skupnosti, se pravi, madžarsko v Sloveniji in slovensko na Madžarskem in tudi za razvoj teh dveh obmejnih regij, ki vemo, da se soočata z resnimi razvojnimi zaostanki. V tem obdobju smo uspešno imenovali članici in člane programskega odbora, kar pomeni, da je programski odbor Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje lahko začel z delom. In posebej pomembno, evropskemu združenju smo zagotovili sredstva za delovanje. Namreč, to je bil en zelo velik problem, namreč da ta pravna oseba ki ima sedež na Madžarskem v Monoštru in pisarno v Domanjševcih v Sloveniji ni imela osnovnih organizacijskih kadrovskih ali pa kakršnihkoli drugih predpostavk, da bi lahko opravila tisto delo, ki je določeno v sporazumu. Namreč oblikovanje razvojne strategije in programa, torej tega temeljnega dokumenta, ki ga morata, potem potrditi tako Vlada Republike Slovenije kot Vlada Madžarske in ki je potem osnova za izvajanje vseh programskih aktivnosti. V lanskem letu smo sredstva za delovanje EZTS iz proračuna Republike Slovenije zagotovili, kar je omogočilo vodstvu združenja, da so s pomočjo zunanjih strokovnjakov pripravili zelo zelo dober, kvaliteten osnutek razvojne strategije in programa, ki smo ga tudi včeraj obravnavali - o tem bo več povedala kolegica Katičeva. To torej pomeni, da res lahko vstopimo počasi v operativno fazo izvajanja tega sporazuma.

Jaz bi rada poudarila tu še nekaj stvari. Se pravi, kot sem navedla zdaj v teh nekaj poudarkih absolutno ne moremo trditi, kot se tudi včasih sliši, da je bila Vlada do tega sporazuma, da se pač Vlada za ta sporazum ni zanimala oziroma da ni bilo, da niso bile izvajane dejavnosti na tem področju. Dejavnosti so bile in kolikor intenzivneje bilo le mogoče. Na tem področju deluje tudi medresorska delovna skupina, ki se redno sestaja. Veliko dela so opravili na Uradu za narodnosti pri nas, na Ministrstvu za kohezijo. Mislim, da je to, kar smo včeraj dosegli, tudi dejansko rezultat dela, ki je bilo v tem obdobju opravljeno.

Pomembno se mi zdi poudariti še nekaj. Obe državi redno financirata obe manjšini. Na tem obmejnem območju tudi tečeta zrcalna programa spodbujanja gospodarskega razvoja. Nikakor ne smemo dovoliti, da bi ta skupni sklad postal nekakšen nadomestek za neke redne dejavnosti, ki jih obe državi izvajata na tem območju. Sporazum tudi ni bil v tem duhu zapisan. Bistvo sporazuma ni financiranje obeh manjšin. To govorim tudi zaradi nekaterih včerajšnjih medijskih objav, ki so bile zelo dobronamerne, ampak mogoče je ta vidik bil nekoliko poenostavljeno predstavljen. Financiranje delovanja vseh struktur in financiranje gospodarskega razvoja mora teči v enakem obsegu in na enak način kot doslej. Ta sporazum je namenjen tistim dodatnim presežnim dejavnostim in projektom, ki bodo res pospešili razvoj tega narodnostno mešanega obmejnega območja in ki bodo imeli torej neke dodatne učinke in se mi zdi prav, da to, da to poudarjamo in da se tega zavedamo že od vsega začetka.

Zdaj, o tem, kaj je bilo dogovorjeno na včerajšnjem sestanku programskega odbora, ki so se ga udeležili tudi naši diplomatski predstavniki, pa več kolegica Katičeva, če lahko kar predam besedo. Hvala.