Govor

Ferenc Horvtáh

Spoštovani prisotni! Pričenjam 5. redno sejo Komisije za narodne skupnosti. Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam! / nerazumljivo/

Obveščam vas, da so dejansko, opravičil za sejo je bilo kar nekaj, zato jih zdaj ne bi prebral, so pa nekatera nadomestila. In sicer gospa Andreja Živic nadomešča dr. Mirjam Bon Klanjšček, Rado Gladek nadomešča Bojana Podkrajška, Rastislav Vrečko pa nadomešča, bom rekel, nezasedeno mesto poslanca.

Prehajamo k določitvi dnevnega reda komisije.

S sklicem ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlog za širitev dnevnega reda je ta določen kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER SODELOVANJE MED REPUBLIKO SLOVENIJO IN MADŽARSKO PRI GOSPODARSKEM IN DRUŽBENEM RAZVOJU NARODNOSTNO MEŠANEGA OBMOČJA NA OBEH STRANEH SLOVENSKO MADŽARSKE MEJE.

Obveščam vas, da so k tej točki bili vabljeni Urad Vlade Republike za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstvo za regionalni razvoj in kohezijo, Urad za narodnosti in še tudi druga ministrstva, seveda predstavnika obeh krovnih organizacij in občinskih samoupravnih narodnih skupnosti italijanske in madžarske narodne skupnosti. K tej točki ste prejeli tudi dva gradiva, in sicer opomnik Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu o sodelovanju Republike Slovenije in Madžarske pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanih območjih na obeh straneh slovensko madžarske meje in predlog sklepa k 1. točki dnevnega reda 5. seje Komisije za narodni skupnosti Sodelovanje med Republiko Slovenijo in Madžarsko pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko madžarske meje. Tu bi rad pripomnil, da sta ta dva sklepa dejansko identična, kot sta bila sprejeta na Komisiji za Slovence v zamejstvu in v tujini. Gradivo pa je bilo tudi objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje. Predlagal bi mogoče, da uvodno besedo poda državna sekretarka Vesna Humar na to temo s strani Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Izvolite.