Govor

Najlepša hvala kolega Baković.

Spoštovani članice in člani Odbora za zadeve Evropske unije, mi nadaljujemo s sejo.

Prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA DIREKTIVE SVETA O UVEDBI SISTEMA DAVČNIH PRAVIL DRŽAVE SEDEŽA ZA MIKRO, MALA IN TUDI SREDNJA PODJETJA TER SPREMEMBI DIREKTIVE 2011/16.

Gradivo od 3. do 8. točke dnevnega reda smo prejeli od Vlade 31. januarja 2024 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za njihovo obravnavo v Državnem zboru pa imamo danes. Gradivo 3. do 5. točke je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za finance kot matičnemu delovnemu telesu. Slednji je omenjena gradiva obravnaval na 17. seji 14. februarja 2024 in je sprejel mnenja, ki smo jih prav tako tudi prejeli. Ker so predlogi stališč od 3. do 5. točke vsebinsko povezani predlagam, da njihovo predstavitev in razpravo opravimo pri tej točki, nato pa ločeno glasujemo o predlogih stališč pri posamezni točki dnevnega reda.

Sedaj bom prosil državno sekretarko z Ministrstva za finance, mislim, da je z nami mag. Katja Božič, da nam predstavi vse tri predloge direktiv in zlasti vse predloge stališč Republike Slovenije.

Izvolite, gospa državna sekretarka.