Govor

Spoštovane, spoštovani, lepo pozdravljeni. Res se zahvaljujem za odziv, da ste vsi vabljeni in prisotni na današnji 4. seji Pododbora za spremljanje rakavih obolenj v Republiki Sloveniji. Vam se res še enkrat zahvaljujem. Vas lepo pozdravljam. sem pa seveda dala razno zaradi kakšnih pobud, vprašanj, tudi za kakšno sejo v prihodnje.

Tako, da prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - HUMANI PAPILOVIRUS.

Naj še povem, da se je za današnjo sejo opravičila kolegica Bojana Muršič, da pa seveda je zastopanost mojih poslanskih kolegov danes nekoliko manjša, smo izvedeli šele pred pol ure, da imajo neke zadeve, neka nadomeščanja, tako da bomo za naprej morali verjetno ubrati kakšen bolj inovativni pristop in zadeve mogoče celo sklicevati kot tematsko točko Odbora za zdravstvo, da bi bil seveda ta odziv tudi s strani mojih poslanskih kolegov večji.

K tej točki so bili vabljeni članice in člani pododbora: Ministrstvo za zdravje, Onkološki inštitut Ljubljana, onkološki, se pravi, register raka in državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb na materničnem vratu, Zora, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, UKC Ljubljana, Klinični oddelek za ginekologijo, dr. Urška Ivanuš, vodja državnega programa Zora, dr. Špela Smrkolj, UKC Ljubljana, Ginekološka klinika, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Andrej Franc Plesničar, Nacionalni inštitut za javno zdravje in seveda Merck Sharp&Dohme, to se pravi inovativna zdravila, ki seveda na tem področju humanega papilona virusa je tudi prisoten v Republiki Sloveniji. Seveda, besedo dajem kot uvodno predstavitev, vsaj malo uvoda naredim, potem pa jaz takoj predajam besedo našim cenjenim gostom, gospe državni sekretarki, pa potem naprej po vrstnem redu oziroma se lahko tudi sami prijavite, ampak mislim, da ste mogoče dogovorjeni kaj in kdo, katero področje seveda v tem sklopu pokriva.

Humani papilom virus je seveda virus, ki povzroča vrsto različnih vrst raka, ki pogosto povzročijo trpljenje in smrt. Tragedija je v tem, da je skoraj vse te vrste raka mogoče preprečiti s preprostim cepivom in rednimi pregledi, tako da, toda kako pripraviti Vlado, da ponudijo te storitve in svoje državljane, da jih sprejmejo. O tem že vrsto let poteka razprava, včasih malo bolj burna, včasih s kakšnim odporom, ampak mislim, da je potrebno tukaj združiti celotno skupno moč in seveda preprečiti, če se to da, s cepivom preprečiti tudi to obolevanje, to trpljenje in seveda tudi nenazadnje boste povedali, tudi kar nekaj smrti v Republiki Sloveniji zaradi tega humanega papiloma, virusa. HPV, če z okrajšavo povem, povzroči približno 5 %vseh rakov po svetu. Najpogostejši od teh rakov je rak materničnega vratu, vendar je virus vpleten tudi v rak nožnice, valvule, anusa, penisa glave in vratu. Pomemben delež rakov, ki jih povzroča HPV v Evropi, je pri moških v primerjavi s številnimi drugimi strategijami preprečevanje raka, kot je nadzor nad tobakom, zmanjšanje porabe alkohola, povečanje telesne dejavnosti ali boj proti debelosti, je cepljenje proti HPV enostavno izvesti. Ima takojšen pozitivni učinek na zdravje in je zelo učinkovito, pravzaprav je verjetno edino najučinkovitejše sredstvo za preprečevanje raka v medicinskem arzenalu.

Jaz sem za današnjo sejo seveda pripravila tudi en sklep, da pododbor za spremljanje rakavih obolenj v Sloveniji podpira vsa prizadevanja za zmanjševanje tveganja raka in programe cepljenja proti HPV. Jaz bom na tej točki končala, ker ste tukaj z mano res strokovnjaki, ki boste o tem vedeli povedati več, bolj natančno iz prakse s številkami in mislim, da je to tisto, kar seveda želimo slišati.

Sedaj pa dajem besedo Ministrstvu za zdravje, državni sekretarki Evi Vodnik in seveda tudi potem, če bo želela Mojca Gobec, ampak gospa Eva Vodnik, imate besedo.