Govor

Hvala predsednica. Najprej hvala ministru za predstavitev. Mislim, da je pomembno, da je danes z nami in da s tem tudi izkazuje, da je ta tema pomembna za našo prihodnost. In kot, ne vem, neka mlada oseba, ki mislim, da bodo migracije v prihodnosti gotovo krojile življenje na način, da bodo vplivale na našo družbo in na našo prihodnost, mislim, da je pomembno, da sklepamo na tem področju kompromise in probamo nekaj narediti. Ker način, kakor je bilo v prvi razpravi nakazano, je samo ena prava rešitev, samo ena stoprocentna procentna resnica. In s takim pristopom mislim, da če bi vsi s svojim pogledom tako pristopali, se ne bi nikoli v demokraciji pomaknili naprej, seveda v kakšnem drugem sistemu morda ja. Ampak jaz še vedno verjamem, da je demokracija najboljša vladavina, ki jo do zdaj poznamo, kljub temu, da ni perfektna in da moramo v njej pač sklepati kompromise.

Imam pa dve vprašanji za ministra in ekipo, ki bi mi mogoče malo razsvetlili kakšni so načrti v okviru tega pakta tudi z vidika izvedljivosti? Torej, govorili smo o mejnih postopkih, ki se bodo v določenih primerih izvajali. In zanima me, glede na to, da imamo Schengen, sli se bo to, ne vem, primarno izvajalo na schengenskih mejah ali na vseh nacionalnih mejah?

Potem me pa zanima še glede postopkov. Vemo, da so lahko dolgi, koliko časa nekako predvidevamo, da bodo ti postopki trajali? Slišala sem, ko sem brala o tem paktu, nekje da se cilja na 12 tednov. Kakšni točno postopki bodo to? In, ali bomo potrebovali kapacitete na mejah, ko se bodo ti postopki izvajali? Hvala.