Govor

Hvala za besedo. Vsem prav lep pozdrav!

Predlaganemu aktu in vsemu, kar je zraven, najostreje nasprotujem iz več razlogov. Prvič zaradi postopka. Danes je mesec februar 2024. Vlada Republike Slovenije, konkretno minister, ki je danes med nami, je dal soglasje k obveznim kvotam oziroma obvezni relokaciji, kot se zdaj v tej latovščini temu reče, že - kdaj? - maja ali junija lansko leto, se pravi konec pomladi. In po Zakonu o zunanjih zadevah bi moral pridobiti soglasje parlamenta preden je dal soglasje, ne pa po tem. To je direktna kršitev zakona in trdim veleizdaja vitalnih interesov Republike Slovenije s kršitvijo zakona, ki je očitna in je nihče ne more zanikati in jo je priznal tudi minister na moje vprašanje pred več meseci v Državnem zboru. Zato bi morala Vlada fasati najmanj interpelacijo, po mojem mnenju tudi ustavno obtožbo. Jaz sem to tudi večkrat predlagal.

Drugič, cilji tega so nesprejemljivi, še vedno je izhodišče, da je treba ilegalne migracije usmerjati, legalizirati, ne vem kaj. Ilegalne migracije je treba preprečevati, ker so ilegalne in to z vsemi sredstvi. In Evropa, če se bo to stanje nadaljevalo, je končala svojo pot.

In tretja stvar, cilji tega. Vsaj eden od teh ciljev je popolnoma nesprejemljiv. To pa je, da je bistvo vseh teh raznih paktov, pred tem je bil Dublin 2, v igri, pa še vse ostalo, da ne naštevam, je samo eden. Zdaj institucije Evropske unije hitijo, ker vedo, da bo na prihajajočih evropskih volitvah prišlo do drastičnega pomika v desno in hočejo zapacati vse za nazaj za to, da bi legalizirali svoje nelegalno kriminalno početje. Kajti, vse kar se je dogajalo v zvezi z ilegalnimi migracijami, od tistega prvega, ki se je kar suspendiralo nekatere akte Evropske unije in to samovoljo nekaj vplivnih posameznikov na čelu z Angelo Merkel, je bilo zakonito in se poskuša na ta način za nazaj prikriti, da ne bi kdo slučajno kaj odgovarjal, pa bo prej ali slej, verjemite. In zaradi tega, ker se tukaj samo poskuša podtakniti legalizacijo nelegalnega, popolnoma nezakonitega početja nekaterih v Evropski uniji so seveda tudi ti cilji popolnoma nesprejemljivi. To so trije temeljni razlogi zaradi katere to zavračam v celoti kot nesprejemljivo, kot zadevo, ki je bila vsiljena z nezakonitim očitno nezakonitim postopkom, ki ima nesprejemljive cilje in ki poskuša legalizirati nelegalno početje nekaterih vplivnih posameznikov funkcionarjev v Evropski uniji pa tudi nekaterih drugih v vladah držav članic za nazaj. Takega akta ne bi smelo nikoli biti. Tak akt se nikoli ne bi smel predlagati. Če pa je predlagan, pa ga odločno zavračam. Hvala.