Govor

Eno lepo dobro jutro želim vsem! Začenjam 34. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Pozdravljam vse članice in člane odbora, vse vabljene in ostale prisotne!

Imamo nekaj pooblastil in eno opravičilo. Najprej imam opravičilo poslanke Vide Čadonič Špelič, ki je na današnjem odboru ne bo, in še nekaj pooblastil. Poslanec Zoran Mojškerc nadomešča poslanko Anjo Bah Žibert, poslanka Suzana Lep Šimenko nadomešča poslanca Žana Mahniča, poslanka mag. Bojana Muršič nadomešča poslanca Damijana Zrima in poslanka Lucija Tacer nadomešča poslanko Tamaro Vonto.

K dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma umik zadeve, zato je določen dnevni red, kot je bil opredeljen s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA OSNUTKA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O VZPOSTAVITVI SISTEMA EURODAC ZA PRIMERJAVO BIOMETRIČNIH PODATKOV ZA UČINKOVITO UPORABO UREDBE O UPRAVLJANJU AZILA IN MIGRACIJ, UREDBE O PONOVNI NASELITVI IN DIREKTIVE 2001/55/ ES, TO JE DIREKTIVA O ZAČASNI ZAŠČITI ZA IDENTIFIKACIJO NEZAKONITO PREBIVAJOČEGA DRŽAVLJANA TRETJE DRŽAVE ALI OSEBE BREZ DRŽAVLJANSTVA IN O ZAHTEVAH ORGANOV KAZENSKEGA PREGONA DRŽAV ČLANIC IN EUROPOLA ZA PRIMERJAVO S PODATKI IZ SISTEMA EURODAC ZA NAMENE KAZENSKEGA PREGONA TER SPREMEMBI UREDB 2018/1240 IN 2019/818, TO JE KONSOLIDIRANO BESEDILO, DOPOLNITEV STALIŠČ REPUBLIKE SLOVENIJE GLEDE ZAKONODAJNIH PREDLOGOV V OKVIRU PAKTA O MIGRACIJAH IN AZILU.

Predlog stališča je na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije Državnemu zboru v obravnavo dne 15. 2. 2024 posredovala Vlada. K tej točki je bilo vabljeno Ministrstvo za notranje zadeve.

Začenjam obravnavo predloga stališča, ki jo bomo opravili na podlagi 154. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bo odbor oblikoval mnenje in ga poslal Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru. Del gradiva je označen z varstvom podatkov in ste ga prejeli v varovani predal v sistemu Udis. Seja odbora poteka odprta za javnost, zato navzoče prosim, da med sejo upoštevate predpise s področja varstva podatkov, da ne navajate podatkov, ki so varovani na podlagi zakona oziroma drugega predpisa, ter vnaprej opozorite, če boste želeli razpravljati o varovanih podatkov iz gradiva, saj bi bilo v takem primeru sejo potrebno zapreti za javnost.

Za uvodno obrazložitev predloga stališča vabim k besedi ministra, gospoda Boštjana Poklukarja. Izvolite.