Govor

Darjo Felda

Hvala lepa.

Torej, ne bom na dolgo, ker smo o tem že govorili na seji Državnega zbora, tako da v kratkem povzamem, torej, kaj so novosti.

Novosti so v okviru nacionalnega preverjanja znanja, ker naj bi šlo za ponovno uvedbo obveznega nacionalnega preverjanja znanja v tretjem razredu osnovne šole in da bi nacionalno preverjanje znanja, ki je zdaj v devetem razredu osnovne šole imelo elemente tudi nekega, bi rekel nekega, kot nek sistem za napredovanje v srednjo šolo. Seveda tu ne moremo mi govoriti o tem, ampak dajemo samo podlago, zaradi tega, ker to bo stvar potem seveda zakona oziroma pravilnikov, ki se tičejo srednje šole.

Potem imamo prenovljeni koncept razširjenega programa osnovne šole, skladno s kurikulum, ki je že bil sprejet na Strokovnem svetu za splošno izobraževanje. Nato je uvedba obveznega prvega tujega jezika v prvem razredu. Podlaga temu je ravno to, da v bistvu več kot 90 % otrok prvega razreda že sedaj hodi k neobveznemu delu prvega razreda k angleščini ali pa prvega tujega jezika v prvem razredu. Novost je tudi izobraževanje učencev na domu, ker se nekako izenačuje nekako tisti izpiti oziroma pač pokazatelj znanja in preverjanja v vseh predmetih, ki so v določenem razredu osnovne šole. Potem imamo dopolnitve sprememb pri izobraževanju učencev s posebnimi potrebami in pa uvedbo slovenskega pouka znakovnega jezika in jezika gluhoslepih. To mislim, da je podrobno že bilo obrazloženo, tako da po moje ni potrebe, da bi še enkrat, če bo pa potrebno, lahko tudi kasneje eventuelno določene postavke recimo tudi še obrazložimo.

Hvala.