Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam! Začenjam 22. nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost in mladino. Obveščam vas, da bo kot nadomestni član na Odboru za izobraževanje, znanost in mladino poslanko dr. Mirjam Bon Klanjšček nadomeščal poslanec Lenart Žavbi.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red in sicer, 1. točka, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli, druga obravnava.

Imamo še dodatna pooblastila, in sicer poslanca Tomaža Lisca nadomešča poslanec Zvonko Černač ter poslanko Alenko Jeraj nadomešča poslanec Zoran Mojškerc.

Nadaljujemo. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga sprejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O OSNOVNI ŠOLI, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada. Državni zbor je na 16. redni seji, 1. februarja 2024, odločil, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo. Gradivo za to točko je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in sicer predlog zakona, zahteva za sklic izredne seje Državnega zbora skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim mag. Borutom Sajovicem, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino, zainteresirane komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter zainteresirane interesne skupine lokalnih interesov, mnenje Občine Domžale, dopis predstavnice staršev otrok, ki se izobražujejo na domu, ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis. Pripombe Združenja občin Slovenije, stališče Skupnosti občin Slovenije, pripombe Mestne občine Ljubljana, pripombe Združenja mestnih občin Slovenije, pripombe Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije. Vabljeni k točki dnevnega reda so vidni iz razvida v sklicu.

Besedo dajem predlagatelju, in sicer Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje. Še en podatek: amandmaje so do sedaj vložili Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke, Poslanska skupina Socialni demokrati in poslanec Žiža Felice. Rok za vlaganje amandmajev, druga obravnava, rok za vlaganje amandmajev je potekal ob začetku obravnave predloga zakona. Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Za dopolnilno obrazložitev predloga zakona dajem besedo predstavniku Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, ministru dr. Darju Felda.

Minister, beseda je vaša, izvolite.