Govor

Lepo pozdravljeni vsi skupaj. Pričenjamo torej 17. nujno sejo Odbora za pravosodje, sklicano na predlog Poslanske skupine SDS.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: mag. Meira Hot, ki jo nadomešča poslanec Damijan Zrim, potem mag. Dejan Kaloh, ki ga nadomešča poslanka Alenka Jeraj ter mag. Alma Intihar, ki jo nadomešča poslanka Jožica Derganc.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oz. za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA PRIPOROČILA VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE V ZVEZI S STANJEM NA PODROČJU BOJA PROTI KORUPCIJI V REPUBLIKI SLOVENIJI, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila celotna skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec, torej Poslanska skupina SDS in je bil dne 6. 2. 2024 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kot gradivo smo prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe ter mnenje Vlade.

Na sejo so bili vabljeni v imenu predlagateljev poslanec Mahnič ki ga nadomešča poslanec Hoivik, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, ki je svojo udeležbo opravičil, Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za finance, ki je prav tako opravičilo udeležbo, Ministrstvo za pravosodje, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za digitalno preobrazbo ter Komisija za preprečevanje korupcije, ki je prav tako svojo udeležbo opravičila.

V poslovniškem roku, to je do začetka obravnave predloga akta, amandmaji niso bili vloženi, zato pričenjam obravnavo predloga priporočila, v katerem bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih točkah predloga priporočila.

Besedo najprej dajem vabljenim na sejo. Torej, kot predstavnik predlagatelja bo imel besedo poslanec Hoivik. Izvolite.