Govor

Spoštovani članice in člani Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, spoštovani vsi vabljeni, ki ste se odzvali našemu vabilu, prav lepo vas pozdravljam in začenjam našo 28. nujno sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano!

Najprej vas bom obvestila, kdo od poslank oziroma poslancev je danes zadržan, in sicer to je poslanka gospa Alenka Helbl. Imamo tudi nadomestne člane, in sicer poleg mene, Darka Krajnca, ki nadomešča Aleša Rezarja, in Andreja Rajbenšu, ki nadomešča Roberta Janeva.

Pred določitvijo dnevnega reda bi med nami rada pozdravila novega člana našega odbora. To je poslanec Uroš Brežan, ki bo nadomeščal našo bivšo poslanko oziroma sedanjo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ga med nami prav lepo pozdravljam. Spoštovani Uroš, dobrodošel. Gotovo boš veliko lahko pripomogel s svojimi izkušnjami k delu našega odbora.

Tako, zdaj bomo pa prešli na določitev dnevnega reda.

S sklicem seje 16. februarja letos ste prejeli predlog dnevnega reda z 1 točko in sicer: Čas je za razpravo in dialog o novi viziji kmetijske politike.

Predlogov za spremembo dnevnega reda v poslovniškem roku nisem prejela, zato ugotavljam, da je dnevni red določen takšen, kot ste ga sprejeli s sklicem te nujne seje.

Zato prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - torej še enkrat – ČAS JE ZA RAZPRAVO IN DIALOG O NOVI VIZIJI KMETIJSKE POLITIKE.

Poslanska skupina Nove Slovenije - krščanski demokrati smo 16. februarja letos zahtevali sklic nujne seje. Zahtevo ste članice in člani prejeli oziroma je objavljena na spletni strani Državnega zbora.

K tej točki dnevnega reda sem vabila veliko strokovnjakov, predstavnikov kmetov in predstavnikov nevladnih organizacij. Glede na to, da je veliko vabljenih predlagam, da si jih pogledate na vabilu, saj so vsi razvidni iz vabila, vsekakor pa so na prvem mestu seveda vabljeni predstavniki matičnega Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Med nami jih seveda lepo pozdravljam, vidim, da ni ministrice, enako pa so med nami tudi predstavniki Ministrstva za naravne vire in prostor, tudi ni ministra, pa zato ostale člane prav lepo pozdravljam!

Kot predstavnica predlagatelja bom pravzaprav najprej zelo na kratko sama predstavila naše zahteve, zakaj smo se odločili za predlaganje tega sklica in seveda kasneje prosila, da se vsi v razpravi držimo te točke dnevnega reda, ki je precej široka, predvsem si pa želim, da bi vsak od vas se opredelil do predlaganih sklepov. Sklepi so bili najprej predlagani s strani predlagatelja, kasneje je tudi koalicija predlagala svoje sklepe. Torej, opredeljevali se bomo in tudi glasovali o obojih sklepih.

Glede na to, kot sem rekla, da je kar veliko vabljenih in da bi res vsi lahko povedali bistvo in predstavili kmete ali znanost ali ministrstvo, vas bi prosila, da zdaj razmislite, da bi bile prvi krog debate dolg približno za vsakega pet do sedem minut, sigurno pa ne bomo nikogar omejevali, saj sem na začetku povedala, da je bistvo današnje seje, poleg strokovnega pristopa h kmetijski politiki, tudi dialog. Toliko na kratko.

Torej, v Poslanski skupini Nove Slovenije - Krščanskih demokratov si želimo, da bi ta Vlada, bodoče vlade in tudi Evropska unija zelo resno pristopila k rešitvi nove kmetijske politike. Kaj pomeni novo? To pomeni, da se moramo zavedati, da bo treba tudi kmetijstvo prilagoditi podnebnim spremembam in da moramo vsi razumeti, da bo tudi kmetijstvo se moralo prilagoditi in da bo zaradi tega potrebno tudi velike spremembe v sami kmetijski politiki in seveda na koncu tudi odločitev o delitvi denarja, predvsem zaradi izpada dohodka. Želimo si, da bi zeleni prehod, ki ga Evropa rabi, bil posledica dialoga. Dialoga med naravovarstveniki, ki imajo svojo agendo in na drugi strani tudi dialoga s kmeti ali kot smo rekli, da ne bi zeleni prehod se zgodil na plečih kmetov. Ob tem pa seveda opozarjamo tudi na politiko, predvsem pripravljavce zakonodaje, da jo morajo pripraviti takšno, da bo tisti, ki mu je namenjena, jo tudi lahko izvajal, da ne bo zakonodaja namenjena sama sebi, ampak na eni strani kmetom, na drugi strani seveda tudi potrošnikom.

Nekako smo naše zahteve razdelili oziroma zahteve po razpravi razdelili v dve točki, ene so te kratkoročne, to je čas, ki ga živimo trenutno. Sedaj vemo, da so tako v Evropi kot tudi pri nas kmetje nezadovoljni. Vsi, ki tukaj sedimo, verjetno vemo, zakaj so nezadovoljni, zato ne bi ponavljala tega. Si pa želimo, da bi odločevalci, torej politika, v tem trenutku Vlada in predvsem obe prisotni ministrstvi, hotela sem reči, ministra, bom pa rekla, njihovi najožji sodelavci, da bi zahteve kmetov vzeli zelo resno in da bi jasno kmetom, predstavnikom kmetom povedali, katere zahteve so tiste, ki jih bodo lahko upoštevali, katerih ne bodo mogli upoštevati in zakaj jih ne bodo mogli upoštevati, saj so vendar kmetje razumni in bodo vedeli, kaj se da in česa se ne da. Drugo, kar se mi zdi še bolj pomembno je, da kmetje dobijo časovnico, kdaj bo kaj upoštevano. Ne bo dovolj samo vljudnostnih obiskov na ministrstvu in obljub, ki niso realizirane. Torej želimo si, da bi kmetje dobili relevantne odgovore in da jim ne bi treba se poslužiti načina, kot se ga poslužujejo drugod po Evropi in kot so morali narediti tudi lansko leto pri nas, da bi morali iskati svojo pravico na ulicah; tega si kmetje ne zaslužijo, da morajo na ulice. Kmetje si zaslužijo dialog. To je eno, kar si zelo želimo. In drugo je pa to, kar sem že rekla na začetku, da je treba že zdaj začeti dialog za naslednjo finančno perspektivo oziroma naslednjo skupno kmetijsko politiko. Ob tem, da ne smemo pozabiti, da je možno vsako leto delno revidirati oziroma evalvirati rezultate tudi sedanje kmetijske skupne kmetijske politike 2023-2027 in če je možno, načrt izvajanja skupne kmetijske politike še bolj prilagoditi ciljno kmetom, naj to aktualna politika naredi. Predvsem pa si želimo, da ne bi priprave za naslednjo skupno kmetijsko politiko, ki bo morala biti obarvana še bolj trajnostno oziroma zeleno, da se ne bi o njej pogovarjali takrat, ko bo postala že dejstvo, ampak zdaj, ko je čas, da si lahko pripravimo pogajalska izhodišča za Evropo in da ta pogajalska izhodišča tudi v Evropi zagovarjajo kompetentni ljudje. Zaradi tega si želimo, da bi že danes iskali rešitve, predvsem pa, da bi se poslušali in da bi se vsi zavedali, da smo eden od drugega odvisni, ne pa da smo vsak v svojem mehurčku in da se, če se že poslušamo, potem ne slišimo. In to zadnje je tudi želja oziroma namen sklica današnjega sestanka. Zato sem na ta odbor tudi vabila, kot je razvidno iz priloge vabljenih, eminentne strokovnjake s področja kmetijstva kot tudi predstavnike različnih organizacij, kmečkih, ker če kaj, si želimo tudi enotnega pristopa kmečkih organizacij do rešitve problema, o katerem sem govorila. Toliko za uvod oziroma namen današnje razprave.

Vsekakor še enkrat, preden bom zdaj dala besedo, si želim, da bi se razpravljavci tudi fokusirali na predlagane sklepe, tako predlagatelja Nove Slovenije - Krščanskih demokratov kot tudi koalicije. Prepričana sem, da so eni in drugi sklepi napisani z namenom, da se naredi korak naprej v slovenskem kmetijstvu, zato bi tudi rada, da se pravzaprav fokusiramo na to razpravo o sklepih, ker samo to, kar bomo sprejeli, bo na koncu tudi štelo.

Zdaj bom najprej dala besedo predstavnikom obeh ministrstev. Sprašujem predstavnika Ministrstva za naravne vire in prostor, koliko časa ima še, zaradi tega, ker si želimo, da je z nami. Je pa pred samo sejo rekel, da bo moral prej zapustiti sejo, medtem, kot sem razumela, predstavniki Ministrstva za kmetijstvo pa ostajajo z nami. Vsekakor, spoštovani iz MKGP, vemo, da ste vi matično ministrstvo, ampak da ne bi bili brez predstavnika ministrstva, želite vi prej besedo ali boste lahko počakali, da svoje najprej povedo iz matičnega ministrstva?