Govor

Hvala za besedo, gospod podpredsednik. Nekaj pada po Svobodi. Torej, spoštovani. Današnje stališče začenjam drugače, a še vedno tesno povezano z današnjo temo. Podpredsednik Društva slovenskih pisateljev, Marij Čuk, je ob današnjem dnevu maternega jezika povedal naslednje. Torej materni jezik je kot nenehno vračanje k studencu, postanek popotnika pri rojstvu izvorne vode, da se odžeja, je spomin, sedanjost, prihodnost, je dialog in samogovor, je stisk roke in objem. Toplina v mrzlih burjastih časih je narod, njegovo zrcalo je domovina. Ne pozabimo teh besed.

No, zdaj pa k današnji tretji obravnavi tega predloga zakona. Samo nekaj besed, samo način, sam način dogajanja pri tem sprejemanju je potekal, kot sem že povedala, pri drugi obravnavi v slogu te vladne koalicije, kot barantanje na tržnici, nedopustno. V nadaljevanju pa nekaj na kratko navedenih argumentov, zakaj bomo v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke glasovali proti predlogu zakona.

Torej, v noveli se na novo uvaja nacionalno preverjanje v tretjem razredu. Na kakšen način bodo šole merile uspešnost razvoja posameznega devetletnika in na podlagi tega izboljšale kakovost svojega dela. In navsezadnje, kot da učitelji prve triade tega že ne počnejo sedaj, učinkovitost je vprašljiva. Nov pomen dobiva NPZ v devetem razredu, dobiva torej selektivno vlogo in ponovno bodo v ospredju zgolj ocene, točke. Je resnično merjenje znanja, še zlasti ob koncu primarnega izobraževanja na način, ki ne izkazuje celostnega napredovanja znanja, kompetenc 15 letnika res primerno. Uvajati obvezni prvi tuji jezik v prvi razred, ga pozdravljamo, ste pa na račun razširjenega programa kljub prvotno zapisani noveli v maju 2023, na ta račun odrekli možnost vsem otrokom obveznega učenja drugega tujega jezika. S tem se uvrščamo v manjšino držav Evropske unije, v skupino tistih držav torej, ki tega nimajo, hkrati pa se poglablja tudi neenakost med otroki. Na to vas, spoštovani minister opozarjajo tudi ravnatelji osnovnih šol, ki so pet let izvajali poskus uvajanja tujega jezika v obveznem programu in preizkušanju koncepta razširjenega programa v osnovni šoli. Tudi člani delovne skupine za pripravo strategije jezikovnega izobraževanja do leta 2030 pišejo z besedami: "Ali Slovenija sploh želi uresničiti cilj 1 plus 2?" Minister je tudi sam na prejšnji seji izrazil presenečenje, da je obvezni drugi tuji jezik izpadel v tem predlogu. In kot ključno načelo pri vsem tem navajate načelo zagotavljanja največje koristi za učence; tega v tem primeru v nobenem primeru ne uresničujete. V Sloveniji je v razredih, pri pouku torej, vedno bolj prisotna težava, ko je vključenih v oddelek vedno več otrok tujcev. Neznanje slovenščine ovira tako učence tujce kot ostale sošolce, saj se mora učitelj ukvarjati z učenci, ki ne razumejo snovi. Tudi o tem smo že precej razpravljali. Z vmesnim letom za učenje slovenščine teh otrok se strinjajo učitelji in ravnatelji. In prav učitelji se pogosto znajdejo v težkih situacijah. Pravzaprav njim nalagate vse napore, ves trud, vso odgovornost, ki je sicer sami s tem zakonom ne morete nositi. Področje izobraževanja na domu je izjemno občutljivo. S predlogom, ki je zapisan v zakonu, ste prehitro in brez poglobljene analize vzrokov oz. razlogov za takšno odločitev, odločitve staršev posegli na to področje. V zakon ste zapisali zgolj tehnično rešitev, ki ponovno ne upošteva celostnega razvoja otroka ampak le številčno ocenjevanje in tehnokratsko merjenje. Posegate tudi v izvedbeni program osnovnih šol, torej osnovnih šol v skladu s posebnimi pedagoškimi načeli, kršite.

Torej, spoštovani, v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke menimo, da takšni premalo premišljeni, pravzaprav nestrokovni predlogi zakonov ne pomenijo razvoja prihodnosti področja vzgoje in izobraževanja in bodo imeli posledice. Osnovna šola mora ostati oz. postati varno in spodbudno učno okolje, v katerem bodo resnično postavljeni temelji za nadaljevanje izobraževalnih poti, izbiro poklicnih poti in v življenju uspešnih državljanov. Torej v naši poslanski skupini bomo glasovali proti temu predlogu in lahko že napovem, da bo ta zakon eden tistih prvih, ki jih bo naslednja vlada umaknila in z dialogom izboljšala in nagradila. Hvala lepa.