Govor

Marko Štucin

Hvala lepa.

Kot je poslanec Hoivik ugotovil tudi sam, Slovenija tokrat ni na agendi Sveta za splošne zadeve. Dialog o vladavini prava je zelo jasno strukturiran in predsedstvo na agendo uvrsti razpravo o štirih državah, to se zgodi trikrat na leto, se pravi, v letošnjem letu bo obravnavanih 12 držav, tokrat bodo obravnavane Francija, Hrvaška, Italija in Španija. Slovenija bo konstruktivno sodelovala v tej razpravi in državam postavila tudi vprašanja.

Zdaj, kar se tiče sodelovanja Slovenije v postopkih Evropske komisije glede vladavine prava, naj poudarim, da vse države članice z Evropsko komisijo sodelujemo v rednih, v rednem dialogu, ki je namenjen pripravi letnega poročila Evropske komisije, kar mislim, da se zgodi nekje poleti, tam so tudi za prejšnje leto, tam so potem tudi navedena priporočila. Mi z Evropsko komisijo na več ravneh vodimo ta dialog, tako, da odgovarjamo tudi v tem dialogu na morebitna vprašanja, pomisleke in dajemo pojasnila. V lanskem, se pravi poročilo za predlansko leto, za leto 2022 je bilo s strani Evropske komisije relativno kritično. Slovenija je bila tudi takrat potem dejansko na agendi Sveta za splošne zadeve, kjer smo odgovarjali na vprašanja držav članic, je pa bilo potem za lansko leto bistveno, bistveno boljše.

Tako, da mi bomo seveda, kot do sedaj, aktivno in konstruktivno ta dialog z Evropsko komisijo vodili in bomo seveda počakali, da bo, da bo poročilo poleti objavljeno in se na to potem tudi ustrezno odzvali.

Hvala.