Govor

Dobro jutro vsem skupaj, lepo pozdravljam vse članice in člane odbora pa ostale prisotne, Ministrstvo za finance. Pričenjam 38. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da so zadržani, se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: Jernej Vrtovec, Franc Breznik in Suzana Lep Šimenko. In gospa Lucija Tacer pa nadomešča Jerneja Žnidaršiča.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku ni bilo podanih predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER POBUDA VZAJEMNE ZDRAVSTVENE ZAVAROVALNICE D. V. Z. LJUBLJANA IN DRUGIH ZA OCENO USTAVNOSTI DRUGEGA, TRETJEGA IN ČETRTEGA ODSTAVKA 1. ČLENA, PRVEGA, DRUGEGA IN TRETJEGA ODSTAVKA 18. ČLENA, DRUEGA ODSTAVKA 19. ČLENA, TRETJEGA ODSTAVKA 22. ČLENA, 24. IN 26. ČLENA ZAKONA O STATUSNEM PREOBLIKOVANJU VZAJEMNE ZDRAVSTVENE ZAVAROVALNICE D. V. Z.

Ustavno sodišče je državnemu zboru dne 3. 1. 2024 posredovalo pobudo Vzajemne zdravstvene zavarovalnice d. v. z. Ljubljana in drugih za oceno ustavnosti, ki je označena z varstvom podatkov, in določilo 30 dnevni rok za odgovor Državnega zbora glede navedb v pobudi.

Predlog za zadržanje izvršitve izpodbijanih določb je odbor že obravnaval na 36. nujni seji. Odboru sta bili posredovani mnenji Vlade in Zakonodajno-pravne službe, zato so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo pobude. V skladu z 265. členom Poslovnika Državnega zbora bo odbor kot matično delovno telo podal svoje mnenje.

K obravnavi te točke so vabljeni Ministrstvo za finance in Zakonodajno-pravna služba.

Kot dodatno gradivo k tej točki ste prejeli gradivo Ustavnega sodišča z dne 3. 1. 2024, varstvo podatkov, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 29. 1. ter mnenje Vlade z dne 31. 1.

Prosim, da med razpravo upoštevate predpise s področja varstva podatkov ter me vnaprej opozorite, če boste želeli razpravljati o varovanih podatkih, saj bi bilo v takem primeru sejo potrebno zapreti za javnost.

Besedo dajem predstavnici Zakonodajno-pravne službe, gospe Lenči Arko Fabjan, izvolite.