Govor

Hvala predsedujoča.

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na 28. nujni seji kot matično delovno telo obravnaval predlog priporočila v zvezi z zaskrbljujočim stanjem v domovih starejših občanov. Po dopolnilni obrazložitvi predlagatelja, v kateri so bili pojasnjeni razlogi za sklic izredne seje Državnega zbora in podrobneje pojasnjeni predlogi ukrepov za izboljšanje stanja v domovih starejših občanov, je predstavnica Zakonodajno-pravne službe predstavila pisno mnenje službe. Opozorila je na vprašanje rokov za izvedbo vseh točk priporočila in vprašanje pristojnosti Vlade za sprejem normativov in standardov, ki jih v obliki pravilnika praviloma sprejme pristojni minister. Državni sekretar Ministrstva za solidarno prihodnost je pojasnil, da je pomanjkanje kadra v socialnem varstvu težava, s katero se soočajo skoraj vse evropske države, Vlada pa je za izboljšanje obstoječega stanja sprejela več ukrepov. Rešitve za pomanjkanje delavcev v socialnem varstvu iščejo tudi v okviru plačnih pogajanj za odpravo anomalij in novo plačno lestvico. V letu 2023 je bila realizacija investicij v javne zavode iz proračuna skoraj 19 milijonov evrov. V letu 2022 je znašala 5 milijonov evrov, v letu 2021 pa 1,7 milijona evrov. V letu 2023 je bil še zaključen razpis za dodelitev dodatnih 59 milijonov evrov, s katerimi se bo do leta 2026 zgradilo okoli 540 dodatnih postelj. Stališča do obravnavane problematike so predstavili tudi drugi vabljeni na sejo. Opozorili so na kadrovsko podhranjenost in nezadostno financiranje domov starejših občanov, na odhod kadrov v tujino in v druge poklice, na izzive, ki nam jih narekujejo demografske spremembe, na potrebe po novih metodah dela in na splošno na neustrezen sistem oskrbe starejših.

V razpravi so članice in člani odbora, ki so predlog priporočila podprli, izpostavili, da je stanje v domovih starejših občanov na splošno zaskrbljujoče in da je za uspešno reševanje stiske starejših potrebno povezovanje več različnih področij. Srečujemo se s kadrovsko stisko, izgorelostjo, fluktuacijo, več kot polovica zaposlenih v socialnem varstvu, prejema minimalno plačo. Prav tako so opozorili, da so nekoč bile čakalne vrste dolge, ker ni bilo dovolj mest v domovih, danes pa imamo domove, ki zaradi pomanjkanja ustreznega kadra ne obratujejo. V prihodnjih letih se bo število starejših v celotni Evropski uniji še povečalo. To pomeni, da bo vedno več ljudi potrebovalo kvalitetno, hitro, dobro in učinkovito dolgotrajno oskrbo.

Razpravljavci, ki predloga priporočila niso podprli, so poudarili, da se z opisanimi težavami srečujemo že vrsto let in niso samo posledica ukrepanja trenutne Vlade. V družbi je treba osveščati o odnosu do starejših in tudi o njihovi oskrbi. Delež starejših v celotni populaciji se povečuje, zato je treba zagotoviti kvalitetno institucionalno oskrbo, na katero vpliva več dejavnikov. V prvi vrsti so pomembne namestitve in dostopnost, naslednji pomemben dejavnik je plačilo za opravljeno delo, ki vpliva tudi na ceno oskrbe, delovni pogoji pa so prav tako pomembni, saj se zaradi neprimernih kadrovskih normativov, ki v ospredje postavljajo ekonomsko učinkovitost, pojavljata preobremenjenost in izgorelost, rezultat pa je odhod kadrov iz domov za starejše občane.

Odbor je po zaključni razpravi glasoval o vseh točkah predloga priporočila in jih ni sprejel, s tem pa je obravnava predloga priporočila na matičnem delovnem telesu končana.